Bijgewerkt: 22 december 2024

Meer banen voor mensen met een beperking ingericht in 2016

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
30-06-2017

Ook in 2016 hebben werkgevers in de markt meer banen voor mensen met een beperking ingericht dan in het sociaal akkoord met het kabinet is afgesproken. Daar staat tegenover, dat overheidswerkgevers de doelstelling vorig jaar niet haalden. Dit blijkt uit cijfers van de zogenoemde tweemeting die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Een belangrijk onderdeel van het Sociaal Akkoord is de afspraak om in de periode tot en met 2025 in totaal 125.000 banen bij reguliere werkgevers in te richten die speciaal zijn bestemd voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 bij werkgevers in de markt en 25.000 bij overheidswerkgevers. In het eerste jaar werd het afgesproken aantal gehaald. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er eind 2016 in totaal 22.554 banen voor deze doelgroep zijn ontstaan. Daarmee is ook aan de doelstelling van het tweede jaar ruimschoots voldaan (20.500 totaal, waarvan 14.000 bij de markt en 6.500 bij de overheid).

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Jetta Klijnsma (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Het gaat om 18.957 banen in de marktsector en 3.597 bij de overheid. Wat daarbij opvalt is dat de groei van het aantal banen bij werkgevers in de markt heeft plaatsgevonden. Omdat in de publieke sector vorig jaar minder banen voor mensen met een beperking zijn gerealiseerd dan is afgesproken, zet staatssecretaris Klijnsma de voorbereidingen in gang die nodig zijn voor het activeren van een quotumregeling, zoals is vastgelegd in de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten.

Bij de 22.554 gerealiseerde banen gaat het om 12.655 formele dienstverbanden en bijna 10.000 zogenoemde inleenverbanden via bv. uitzendbureaus en detacheringen vanuit de sociale werkvoorziening. Wat in vergelijking tussen de cijfers over 2015 en 2016 verder opvalt is dat het aantal inleenverbanden is teruggelopen ten faveure van banen met formele dienstverbanden. “Er is in de laatste jaren veel in gang gezet en hard gewerkt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen. Hierdoor hebben veel mensen met een beperking een plek gevonden op de reguliere arbeidsmarkt. Bij werkgevers is een omslag in denken ontstaan. Dat is een mooi resultaat. Het is echter teleurstellend dat de overheid hier bij achterblijft”, zegt Klijnsma in een toelichting op de resultaten van de tweemeting.

In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten uit 2015 is vastgelegd dat werkgevers die geen of onvoldoende invulling geven aan de gemaakte afspraken daarvoor heffingen kunnen krijgen opgelegd. In haar Kamerbrief kondigt Klijnsma aan, dat zij op basis van de resultaten van de tweemeting nu het traject inzet dat nodig is voor de activering van een quotumheffing voor de sector overheid. Hiervoor treedt het kabinet in overleg met gemeenten en de sociale partners. “Het doel van de afspraak in het Sociaal Akkoord blijft onverkort gehandhaafd”, stelt staatssecretaris Klijnsma en dat is “om mensen die tot nu toe weinig kansen kregen ook toegang te verschaffen tot een volwaardige plek op de arbeidsmarkt, die daarmee ook echt ‘inclusiever’ wordt.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.