Bijgewerkt: 26 mei 2024

Meer bedrijven zijn failliet verklaard in oktober 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
11-11-2022

Het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is voor de tweede maand op rij gestegen. Er zijn in oktober 2022 45 bedrijven meer failliet verklaard dan in september, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal faillissementen lag op het hoogste niveau in ruim twee jaar, maar bleef laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. In de eerste 10 maanden van dit jaar was het aantal faillissementen ruim 10 procent hoger dan in dezelfde periode van 2021. Vorig jaar was het aantal faillissementen historisch laag.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) naar branche tussen september en oktober 2022

Laag niveau faillissementen. Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. De afgelopen maanden nam het aantal faillissementen weliswaar toe tot het hoogste niveau na juli 2020, maar bleef laag vergeleken met de periode voor corona.

Meeste faillissementen in de handel. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 204 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er evenveel als in september. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de sector industrie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.