Bijgewerkt: 11 september 2024

Meer dan 100.000 mensen hebben een hypotheekachterstand

Nieuws -> Informatief

Bron: NIBUD
14-10-2014

Hypotheekachterstanden nemen zo langzamerhand grootse vormen aan. Meer dan een miljoen huizen staan onder water. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kijkt hier met zorg naar. Zo ook de financiële wereld. De boodschap: 'betalen betalen betalen' werkt allang niet meer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het Nibud ziet de hypotheekachterstanden als een groot probleem en ziet ook, dat de financiële wereld niet de benodigde gespreksvaardigheden heeft om dit op te lossen


Een probleem van eigenaren en banken

Meer dan 100.000 mensen hebben een hypotheekachterstand. En dat zijn dan alleen nog maar de mensen met meer dan vier maanden achterstand. De wooneigenaren met hypotheken lijden hieronder, maar ook banken hebben er last van. Betaalde men vroeger nog de huur en hypotheek als eerste, tegenwoordig stellen mensen die betaling uit, zodat ze geld overhouden, waarmee ze alle andere lasten kunnen betalen - de telefoon, internet, de boodschappen. Ze houden dan nog maar één achterstand over. Een grote verschuiving dus.

Andere aanpak nodig

Ook bij de banken is een nieuwe tendens ontstaan: ze kunnen niet zo maar 100.000 mensen hun huis uitzetten, dan gaan ze zelf ook failliet. De boodschap 'betalen betalen betalen' werkt niet meer. Dus is een andere aanpak nodig. De financiële wereld moet de achterstand met de klant bespreekbaar maken en hem zien te stimuleren er iets aan te doen.

Training voor financiële wereld

Het Nibud ziet de hypotheekachterstanden als een groot probleem en ziet ook, dat de financiële wereld niet de benodigde gespreksvaardigheden heeft om dit op te lossen. Daarom hebben we speciaal voor banken, hypotheekadviseurs en beheerafdelingen een nieuwe training ontwikkeld: 'Grip op hypotheekachterstanden'.

Een belangrijk deel van die training is hoe je de hypotheekachterstanden bespreekbaar maakt, hoe je de klant motiveert. Hoe help je de klant inzicht te geven in zijn financiën en hoe kun je van daaruit kijken naar de mogelijkheden om tot een oplossing te komen? Je moet in een gesprek de juiste snaar weten te raken bij de klant, zodat deze er wat aan wil doen. Belangrijk is, dat beide partijen dat gezamenlijk doen. De bank moet er voor de klant zijn en de klant moet dat ook zo ervaren.

Samenwerking met Hypsotech

Robert Westphal  Trainer: 'Het Nibud geeft de training samen met Hypsotech, die veel verstand heeft van de woon- en hypotheekmarkt. De training behandelt naast gespreksvaardigheden ook de woon- en hypotheekmarkt, wat voor soort schulden er zijn en hoe je dat aanpakt. Dat moet ertoe leiden dat samen met de klant een plan van aanpak van de hypotheekachterstand kan worden gemaakt om de achterstand in te lopen. Een win-winsituatie volgens mij.' Lees meer over de Training 'Grip op hypotheekachterstanden'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.