Bijgewerkt: 23 april 2024

Meer dan 400 duizend werklozen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
19-11-2009

- In een jaar tijd 111 duizend werklozen meer

- Toename bij 45-plussers het kleinst

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode augustus-oktober 2009 uit op 403 duizend personen. Daarmee komt de voor seizoengecorrigeerde werkloosheid voor het eerst in bijna drie jaar uit boven de 400 duizend. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statiestiek.

Ten opzichte van de vorige periode is de seizoengecorrigeerde werkloosheid in de periode augustus-oktober 2009 met 4 duizend toegenomen. Vanwege het steekproefkarakter van de cijfers is het overigens beter om de ontwikkeling over een wat langere periode te bekijken. In het afgelopen halfjaar steeg de werkloosheid met gemiddeld ongeveer 10 duizend per maand.

Werkloos Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Bij werkloosheid komt men vaak in een vicieuze cirkel terecht


In de periode augustus-oktober 2009 waren gemiddeld 387 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 5,0 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is 111 duizend hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De werkloosheid steeg in alle leeftijdsgroepen. In de leeftijdsgroep 45-64 jaar was de toename het kleinst. Van de 45-plussers is 4 procent werkloos. Van alle leeftijdsgroepen hebben zij daarmee het laagste werkloosheidspercentage.

Meer informatie

Het UWV Werkbedrijf (voorheen CWI) publiceert cijfers over de niet-werkende werkzoekenden op de UWV Werkbedrijf- website. Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het UWV Werkbedrijf.

Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het UWV Werkbedrijf die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen staat in een gezamenlijk artikel van het CBS en het UWV Werkbedrijf dat u kunt vinden op de website van het CBS (www.cbs.nl .

Werkloosheid in Amstelveen

De werkloosheid in Amstelveen en omliggende gemeenten loopt snel op. Uit cijfers blijkt, dat er eind juli 2009 in Amstelveen 28 procent meer mensen stonden ingeschreven bij het UWV, als niet-werkende werkzoekende dan in juli vorig jaar.

Dit blijkt uit een overzicht van de regionale arbeidsmarktontwikkelingen van het UWV. Eind juli stonden bij het UWV 1.587 Amstelveners geregistreerd als niet-werkende werkzoekende, of 4,5 procent van de beroepsbevolking. Het betreft 759 mannen en 828 vrouwen. Tweederde van hen is al meer dan een halfjaar op zoek naar een baan.

Meer dan de helft van de werkzoekenden (869) is ouder dan 45 jaar; 94 zijn jonger dan 27 jaar. De toename in Amstelveen gaat sneller, dan gemiddeld in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam. Daar deed zich in een jaar tijd een toename van de werkloosheid voor met 14 procent. Het percentage werklozen in Amstelveen is met 4,5 procent nog wel de helft lager dan het hele gebied (9 procent).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.