Bijgewerkt: 12 oktober 2024

Meer iDEAL-transacties in de lockdown periode

Nieuws ->

Bron: CBS
20-07-2020

Na de uitbraak van het coronavirus in Nederland en de afgekondigde gedeeltelijke lockdown werd er meer betaald met onlinebetaalmiddelen zoals iDEAL en creditcard en minder via PIN of contant. Na een tijdelijke terugval tijdens de gedeeltelijke lockdown liggen de totale wekelijkse uitgaven via PIN, iDEAL en creditcard sinds medio mei 2020 shoger dan voor de lockdown. Dat blijkt uit gegevens van de Betaalvereniging Nederland. Vanaf vandaag neemt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weekcijfers over betalingen op in het coronadossier.

Na het begin van de gedeeltelijke lockdown in week 12-2020 is een verschuiving te zien van offline- naar onlinebetalingen. In week 13 is het aantal onlinebetalingen via iDEAL 36 procent hoger dan in week 11. In dezelfde periode daalt daarentegen het aantal betalingen ‘ter plekke’ via PIN met 23 procent en het aantal geldopnames met 37 procent. In de weken daarna blijft dat verschil bij benadering in stand bij PIN. Bij de geldopnames wordt het verschil vanaf medio mei wat kleiner. Het aantal internetaankopen via creditcardbetalingen neemt over deze hele periode licht toe.



Groei in iDEAL-transacties groter sinds lockdown. De verschuiving van offline- naar onlinebetalingen is al langer aan de gang. Zo lag het aantal iDEAL-betalingen voor de lockdown al zo’n 20 procent hoger dan een jaar eerder. In de periode van de lockdown nam  het aantal iDEAL-betalingen toe, tot 40 procent hoger dan een jaar eerder in de tweede week van april. Sinds het afbouwen van de maatregelen neemt het aantal iDEAL-betalingen minder sterk toe, maar gemiddeld genomen nog steeds sterker dan voor de crisis.

Betalingen via PIN, iDEAL en creditcard hoger dan vlak voor de lockdown. In het begin van de lockdown liepen de bedragen die via PIN en iDEAL werden betaald tijdelijk terug. Na een dieptepunt medio april herstelden deze bestedingen weer. Sinds medio mei (week 22) liggen ze per saldo hoger dan vlak voor de crisis.

Online en offlinebetalingen. Offlinebetalingen: betalingen 'ter plaatse' bij fysieke vestigingen van bedrijven, zoals in winkels, bij kappers en in een restaurant. Bijvoorbeeld via een betaalautomaat of met contant geld. Onlinebetalingen: betalingen via internet bij bedrijven, ofwel rechtstreeks via de website van het bedrijf of via een platform. Bijvoorbeeld voor het laten bezorgen van boodschappen of maaltijden, het reserveren van kaartjes voor evenementen of het boeken van vliegtickets of accommodaties. Ook wel e-commerce genoemd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.