Bijgewerkt: 16 april 2024

Meer maatwerk voor Amstelveense burgers

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-11-2009

Er komt meer maatwerk voor Amstelveense burgers, om iedereen naar vermogen mee te laten doen. Door bundeling van verschillende rijksbudgetten komt er één participatiebudget tot stand dat Amstelveen inzet voor onder andere werk, leertrajecten, vrijwilligerswerk en inburgering.

Dit is het voorstel dat het College van B en W voorlegt aan de commissie van B&S op 2 december 2009 en de gemeenteraad op 16 december. Voor 2010 komt een centraal participatiebudget van € 5,1 miljoen voor Amstelveen beschikbaar van het Rijk om dit maatwerk te leveren en af te stemmen op de behoeften van klanten.

Uitgangspunt van de nieuwe Wet op het Participatiebudget is dat niemand aan de zijlijn blijft staan. Participeren in welke vorm dan ook, voorkomt dat mensen in een sociaal isolement terecht komen. De gemeente wil eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zoveel mogelijk stimuleren.

Voordelen van één participatiebudget zijn het beter en gerichter kunnen inzetten van gelden voor het participatieaanbod. Met de toegezegde € 5,1 miljoen gaat de gemeente in 2010 onder andere leerwerktrajecten aan jongeren aanbieden en extra inzetten op werk- en stageplekken ten gevolge van de huidige economische crisis.

Ook wordt ingezet op het versterken van inburgering voor vrijwillige inburgeraars, educatie voor volwassenen verbeteren, en leer- of werkvoorzieningen voor vroegtijdige schoolverlaters van 16 en 17 jaar leveren.

Als onderdeel van het Participatiebudget is de participatieladder geïntroduceerd: een classificatie van niveaus variërend van ‘geïsoleerd leven’ tot ‘volledig betaald werken’. Om klanten naar een hoger niveau te begeleiden zet de gemeente diverse instrumenten en voorzieningen in.

Bovendien wordt voor iedere klant bij de start van een traject het persoonlijk doel bepaald. De gemeente hanteert in dit traject twee uitgangspunten: optimale benutting van persoonlijke capaciteiten en streven naar sociaal economische zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt. Bij het aanbieden van werk of andere passende activiteiten is het participatieperspectief bepalend.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.