Bijgewerkt: 30 juni 2022

Mega rechtszaak tegen kopstukken malafide woningbemiddeling

Nieuws -> Informatief

Bron: OM parket Amsterdam
16-02-2015

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag forse celstraffen geëist tegen twee mannen die er onder meer van worden verdacht frauduleus te hebben gehandeld bij het bemiddelen van woningen. Tegen een 47-jarige man uit Amsterdam eiste de officier 34 maanden cel, een 66-jarige man uit Amstelveen hoorde 29 maanden cel tegen zich eisen.

De zitting van maandag 16 februari 2015 maakte deel uit van een zogenoemde megazaak, waar de Amsterdamse rechtbank zes dagen voor had uitgetrokken. In totaal staan in dit proces negen verdachten voor de rechter. De officier van justitie eiste eerder al tegen zeven verdachten straffen variërend van werkstraffen tot celstraffen van enkele maanden.

De officier van justitie lichtte vandaag in zijn requisitoir toe welke feiten hij bewezen acht. De 47-jarige man was eigenaar-bestuurder van het vastgoedbedrijfje, dat ervan wordt verdacht de spil te zijn in de diverse criminele activiteiten. Langzaam maar zeker, zo blijkt uit het onderzoek, nam de 66-jarige verdachte die rol echter over. De officier van justitie is dan ook van mening, dat hij feitelijk leiding heeft gegeven ‘aan diverse criminele gedragingen van het bedrijf’.

Het bedrijf hield zich stelselmatig bezig met het vervalsen van loonstrookjes, werkgeversverklaringen en aanvragen voor hypothecaire leningen. Doel was geld wit te wassen en kennissen en relaties op een goedkope manier aan een woning in Amsterdam of omgeving te helpen. Over het vastgoedbedrijf zei de officier in zijn requisitoir: “Het bedrijf kan worden gekenschetst als een echte witwasmachine, waar aan de lopende band en structureel criminelen terecht konden om hun geld wit te wassen. Zo was het de laatste schakel in de keten van het vergaren en veiligstellen van crimineel vermogen. Het was dan ook noodzakelijkerwijs vervlochten met de bovenwereld. Nietsvermoedende zakelijke partners, zoals pensioenfondsen, intermediairs en banken werden zo geconfronteerd met echte criminelen. Een schoolvoorbeeld van activiteiten die de samenleving ondermijnen en ontwrichten.“

Het plegen van dergelijke ‘ maatschappij ontwrichtende activiteiten’ dient op een passende manier  te worden bestraft. “Misdaad mag niet lonen, maar deze misdaad mag ook niet op de stoep van de gewone burger terechtkomen”, aldus de officier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.