Bijgewerkt: 7 december 2023

Mensen met dementie zingen de Matthäus Passion bij Brentano Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Wouter van den Braak
19-02-2020

Stichting Brentano Amstelveen organiseert op 1 april 2020 het project DEMATTHEUS. In dit unieke concert zingen mensen met dementie samen met ervaren koorzangers (steunzangers) delen uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Daarbij zal Bachs bekendste passiemuziek worden verweven met de persoonlijke verhalen van mensen met dementie en hun naasten. 'Dit bijzondere project maakt het mogelijk dat mensen met dementie weer kunnen ervaren en voelen hoe het is om deze prachtige muziek van Bach uit te voeren met een heus orkest en solisten', aldus Wouter van den Braak, initiatiefnemer en tevens dirigent.

'Het is ontzettend mooi te zien wat deze prachtige muziek nog steeds doet met ouderen en met mensen met dementie in het bijzonder. Het was niet moeilijk een orkest en solisten te vinden die mee wilden doen met dit prachtige initiatief en ook enthousiaste steunzangers hebben zich al gemeld. Maar we kunnen, naast de deelnemende zangers met dementie, zeker nog een aantal steunzangers, tenoren en bassen, gebruiken. Ook willen we mensen met een lichamelijke beperking in de gelegenheid stellen om mee te doen.'

Foto Amstelveen
(Bron Wouter van den Braak - 2020)

De flyer van het project DEMATTHEUS


De repetities van het concert staan gepland op 14, 21 en 28 maart 2020 en worden begeleid door medewerkers van Brentano. De generale repetitie en het concert op 1 april is in de Kruiskerk in Amstelveen. Mocht u willen meezingen of iemand kennen (met of zonder dementie) die graag mee wil doen met dit bijzondere project, meldt u zich dan uiterlijk 10 maart 2020 aan via ikdoemee@brentano.nl. Bestellen toegangskaarten voor DEMattheus à € 12,50 inclusief consumptie kunt u bestellen via www.brentano.nl/demattheus.

De Matthäus-Passion, BWV 244, is een oratorische passie van Johann Sebastian Bach. Het verslag van het lijden en de dood van Jezus Christus volgens het Evangelie van Matteüs vormt de ruggengraat. Het wordt aangevuld met afgewisseld met passiekoralen en stichtelijke gedichten van Picander in vrije koren en aria's. De Matthäus-Passion en de Johannes-Passion zijn de enige twee volledig bewaard gebleven authentieke passiewerken van Bach. Met een speelduur van meer dan 150 minuten en een bezetting van solisten, twee koren en twee orkesten is de Matthäus-Passion Bachs meest omvangrijke en sterkst georkestreerde werk en vormt het een hoogtepunt van de protestantse kerkmuziek. De première vond plaats op 11 april 1727 in de Thomaskirche in Leipzig. Na de dood van Bach raakte het werk in de vergetelheid. De heropleving in een verkorte versie onder Felix Mendelssohn Bartholdy in 1829 luidde de Bach-renaissance in.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.