Merlijn Kuin 7de bij wereldkampioenschap GO
Nieuws -> SportBron: Vincent Kuin / Wikipedia
03-06-2007
De Amstelveense Merlijn Kuin is de 7de geworden op bij de wereldkampioenschappen GO in Tokio een 7de plaats behaald van 68 deelnemers. De internationale GO organisatie bevindt zich in Amstelveen: EGCC (European Go Culture Centre), hoek Schokland en Terschellingstraat.
GO is een tamelijk onbekende, maar zeer interessante - en moeilijke – denksport. Merlijn was al landskampioen dit jaar. In Tokio namen 68 deelnemers - landskampioenen - uit even zoveel landen het tegen elkaar op. Eindigen op een 7de plaats in het eindklassement is werkelijk een formidabele (denk- en ) sportprestatie
(Foto- Harry van der Krogt- 2007)
Merlijn speelt tijdens de Kampioenschap 2007
(Foto- Go Bond- 2007)
Merlijn Kuin ontvangt de felicitaties van voorzitter Jan Derksen. Na een ongelukje in de eerste ronde tegen Dave de Vos won Merlijn al zijn partijen. Toch had hij het niet helemaal meer in eigen hand, hij versloeg zelf zijn rivaal Geert Groenen, maar had in de laatste ronde enige hulp nodig van Robert Rehm die Geert zijn tweede verliespunt bezorgde. En Merlijn de overwinning en een trip naar het Amateur Wereldkampioenschap.(tekst: Go Bond)
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Het gebouw van het European Go Culture Centre aan Schokland 14 in Amstelveen
Wat is GO?
Go is een oosters bordspel voor twee spelers. Het wordt veel gespeeld (miljoenen beoefenaren) in China, Korea en Japan. In deze landen is een groot aantal professionals actief en heeft het spel een grote bloei bereikt.
In Europa en Nederland bestaan vele go-clubs, maar spelers van wereldformaat hebben die tot op heden nog niet voortgebracht. In China heet het spel Wei-Chi, in Korea Baduk. Het woord go (dat zowel op zijn Nederlands als op zijn Engels uitgesproken mag worden) is de Europese versie van de Japanse naam Igo.
Oorsprong naam
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Een Go bord met stenen
Ondanks het feit dat Go oorspronkelijk uit de oud China voortgekomen, het is algemeen bekend in het Westen door zijn Japanse naam, Go of igo (囲碁). Dit stamt uit het feit dat de pioniers zoals Oskar Korschelt en Edward Lasker het spel uit Japanse bronnen leerden.
Lees meer over: GO