Bijgewerkt: 28 januari 2022

Met Melle Vos gaat Amstelveen helemaal los

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/ Matthijs den Hollander
14-07-2016

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Amstelveen op 13 juli 2016 werd Melle Vos (11) officieel beëdigd als de Eerste Kinderburgemeester van Amstelveen. De ceremonie werd door Mirjam van ’t Veld, de volwassen burgemeester van Amstelveen begeleid. Na het afleggen van de belofte van kinderburgemeester kreeg Melle de speciale ambtsketen van kinderburgemeester omgehangen. Een feestelijk moment! Melle gaf aan er veel zin in te hebben en binnenkort al met een aantal kinderen te gaan praten over hun ideeën voor Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen, maakt bekend dat de 11-jarige Melle Vos de Eerste Kinderburgemeester van Amstelveen is geworden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De wethouders vlnr.: Herbert Raat (VVD), Maaike Veeningen (D66), Jeroen Brandes (PvdA) en Peter Bot (BBA) applaudisseren na de beëdiging van de Eerste Kinderburgemeester van Amstelveen: Melle Vos


Melle gaat als kinderburgemeester met de burgemeester mee naar verschillende evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Zij gaan samen nadenken en praten over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Melle gaat zich inzetten voor een veiliger, fijner en vrolijker Amstelveen. Zij is elf jaar, gaat na de zomer naar groep 8 en vindt het belangrijk om wat voor andere kinderen te doen. Kinderen moeten volgens haar een eigen mening kunnen geven en niet worden tegengehouden als ze een droom hebben.

De komst van een kinderburgemeester sluit aan bij 2016 als het ‘Jaar van de Jongeren’, waarmee de burgemeester de betrokkenheid van jongeren bij de gemeente en de lokale democratie wil versterken. Aan de installatie van Melle is een heel selectieproces voorafgegaan, waarbij kinderen een brief hebben geschreven of een videoboodschap hebben opgenomen. Daarin vertelden ze, waarom zij een goede kinderburgemeester zouden zijn en welke ideeën zij hebben. De beste inzenders moesten zich ook presenteren voor een jury.

Wat doet de kinderburgemeester? Zoals gezegd gaat zij gaat met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, de Vierdaagse en de herdenkingen op 4 en 5 mei. Zij praat met de burgemeester en andere mensen in de gemeente over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen, bijvoorbeeld over spelen, school, of sport. Andere kinderen uit de gemeente kunnen de kinderburgemeester hierom vragen en informatie geven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Matthijs den Hollander, de Stadsichter van Amstelveen naast Melle Vos leest zijn gedicht voor:
'MET MELLE VOS GAAT AMSTELVEEN LOS'


Melle: 'Ik vind het superleuk om mee te denken over nieuwe speelplaatsen en -toestellen in Amstelveen. Ik heb allerlei ideeën, zoals een ontwerpwedstrijd voor een nieuw speeltoestel. Verder vind ik moderne speeltuinen leuk, bijvoorbeeld met een speelhuisje en koprolrekken, waarop getekend kan worden. Het lijkt me heel leuk om met de wethouder samen te werken!'

Matthijs den Hollander droeg zijn laatste gedicht voor in zijn periode als Stadsdichter van Amstelveen, na de beëdiging van Melle Vos, de Eerste Kinderburgemeester van Amstelveen:

Jij bent het nu Melle:
Burgemeester.


Kijk eens om je heen.
Dit is jouw zaal.
Is het niet net een ruimteschip?
Hier ben je in je element.


Maar ook thuis.
Als je daar de keten oppakt, het koele zilver voelt, gebeurt er iets.
Het rinkelt, het tikt. Het maakt een geluid zoals jij alleen het horen zal.
En als het vederlicht gewicht uitnodigend op je schouders wordt gelegd,
zullen je woorden vrijkomen.


Vanaf nu worden door jou dingen gezegd.
Die jij nu echt gaat doén.
Een inkijkje in jouw ideeën:


Onder Melles bewind wandelen bejaarden met scholieren in parken.
Een vrije middag voor generaties pittoresk picknicken in ons befaamde Groen.


Hier, op het Plein:
Een speelgoed- en kledingmarkt voor de vluchteling.
Uitwisseling van plezier in het rijke Amstelland.
Met gesloten beurzen wel te verstaan!
Mensen zullen ondersteboven zijn.


Ook voorziet Melle reeds de metamorfose die onze stad zal ondergaan, wanneer Noord en Zuid Amstelveen worden verbonden. Kinderen denken met haar volop mee. Bent u ook zo benieuwd welke kansen en verbindingen er dan ontstaan?
Ik zie in dit verband ook Der Bogen.
Haar voor velen nog onpeilbare zeggingskracht komt mondjesmaat vrij,
hoe meer wij spreken over het beogen van verbinding.


Want dát, voorzitter, dames en heren,
is waar Melle Vos voor staat: verbinding met jezelf en met elkaar.


Zoals zij zelf zegt:
“Wat is anders?
En wat is normaal?
Want wie bepaalt dat?
Ik wil laten zien dat iedereen wordt gerespecteerd zoals ie is.”


Melle, doe je ook wat gekke dingen?
Limonade in de fontein of zo.


Raad en B&W,
u bent voor een bepalende middag bijeengekomen.
Met de benoeming van Kinderburgemeester heeft u opnieuw laten zien te kunnen denken in dromen. Te praten over wat wél kan.


Laten we Melle feestelijk inhuldigen en kracht bijzetten,
met haar eigen woorden:
“MET MELLE VOS GAAT AMSTELVEEN LOS”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De kinderburgemeester van Amstelveen; Melle Vos met haar speciale ambtsketen tijdens de drukke fotoshoot


In de vorm van een gedicht heeft burgemeester Mirjam van ’t Veld, mede namens de gemeenteraad, Matthijs den Hollander gevraagd om nog twee jaar aan te blijven als Stadsdichter van Amstelveen. Hij was hiermee blij verrast en zijn gedicht voor Melle bleek dus toch niet het laatste te zijn!
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.