Bijgewerkt: 1 februari 2023

Mevrouw Mart Benders spreekt bij Boekhandel Blankevoort

Nieuws -> Informatief

Bron: Boekhandel Blankevoort
24-04-2019

Op donderdag 9 mei 2019 is de Amstelveense Mart Benders te gast bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 te Amstelveen. Aanleiding is het boek dat zij schreef over haar vader Johan Benders, 'Leraar in Oorlogstijd: Reconstructie van een vader', en dat op 18 april officieel gepresenteerd werd in het Amsterdams Lyceum.

Foto Amstelveen
(Bron DB.nl - 2017)

Johan Benders (1907-1943) in de jaren 1930, toen hij leraar Nederlands en Geschiedenis was aan het Amsterdams Lyceum, die veel joodse mensen heeft geholpen te vluchten. Hij werd verraden en gearresteerd


Johan Benders was leraar Nederlands en geschiedenis aan datzelfde Amsterdams Lyceum. Hij werd op 5 april 1943 door de Duitsers opgepakt en opgesloten in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Hij werd verdacht van hulp aan Joden én van betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Omdat hij vreesde door te zullen slaan bij martelingen, sprong hij in de gevangenis van de derde ring naar beneden. Hij overleefde de val niet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mevrouw Mart Benders tijdens haar inspraak van de Commissie B en S in de raadzaal van de gemeente Amstelveen op 4 mei 2017 in het kader van 'Open Joodse Huizen en Huizen van verzet'


Mart Benders is in augustus 1943 geboren, enkele maanden na de dood van haar vader. Na de oorlog ging zij zelf naar het Amsterdams Lyceum en studeerde ze aan de conservatoriumafdeling van het Muzieklyceum in Amsterdam. Ze is als fluitist verbonden geweest aan het Radio Filharmonisch Orkest. 'Leraar in oorlogstijd' is de reconstructie van een vader. Aan de hand van brieven, foto´s en verhalen van mensen die hem gekend hebben, leert Mart haar vader kennen en weet ze hem een plaats te geven, niet alleen in haar herinnering, maar ook in onze collectieve geschiedenis. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boekhandelblankevoort@planet.nl  of 020 6455694. Adres: Boekhandel Blankevoort Rembrandtweg 649, 1181 GV AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.