Bijgewerkt: 22 december 2024

Migratiecrisis op Lampedusa

Nieuws -> Informatief

Bron: European Union
27-12-2017

Alleen al in 2016 kwamen meer dan 180.000 migranten aan op het eiland Lampedusa. Migratie vormt al jaren een uitdaging voor Europarlementariërs, net als voor vele Europese burgers, die het een belangrijk probleem vinden. We maken kennis met enkele inwoners van Lampedusa - vissers, een arts en een kunstenaar - en kijken hoe de migratiecrisis hen heeft beïnvloed - meldt EuroparlTV. Het is de webvideodienst van het Europees Parlement. Deze dienst is bedoeld om EU-burgers te informeren over de activiteiten van het Parlement en over hoe EP-leden politieke ontwikkelingen in gang zetten en wetten aannemen die van invloed zijn op het dagelijks leven van mensen in heel Europa.



Lampedusa een Italiaans eiland in de Middellandse Zee ligt dichter bij de kust van Afrika dan bij het Europese vasteland. Alleen al in 2016 kwamen 180.000 migranten op zijn kust aan. Maar is er bij 180.000 mensen sprake van een invasie? Zijn het er zoveel, dat we ze niet kunnen helpen? Arts Pietro Bartolo heeft tienduizenden migranten zien voorbijkomen. Hij heeft ons uitgenodigd voor een ontmoeting in dit vreemde kerkhof, waar de boten van de migranten worden achtergelaten.

Dr. Bartolo: 'Ik heb 27 jaar met migranten gewerkt. Ik heb alles zien gebeuren en heb ze allemaal ontmoet. Er zijn er meer dan 300.000, ik weet niet precies hoeveel, want voor mij zijn het geen nummers. Ik tel ze niet. Indien we een gemeenschap zijn, de Europese Unie, dan moeten we allemaal dit fenomeen aanpakken. Want het is een fenomeen, geen probleem.' Het werk van Dr. Bartolo was het onderwerp van een bekroonde documentaire die werd getoond in het Europees Parlement.

Het fenomeen van migratie was jarenlang een uitdaging voor Europarlementariërs en voor vele Europese burgers, voor wie het een belangrijke bekommernis is geworden. Wij zijn een unie van 28 lidstaten en in de huidige situatie zijn het de lidstaten in de frontlinie, die aan de Middellandse Zee liggen, die onze solidariteit moeten krijgen. Voor een beter begrip van de realiteit van migratie trokken verscheidene parlementsleden naar grensgebieden: de Balkan, Griekenland, Sicilië. De migranten weigeren om hun vingerafdrukken te laten nemen, want ze willen doorreizen naar andere landen in Europa en niet in het land blijven, waar ze het eerst aankwamen.

De opvang van asielzoekers gaat vergezeld van maatregelen om de grenzen van de Unie te beschermen. De vissers van Lampedusa zien de patrouilles van de kustwacht elke dag. Nu, sinds migranten en illegalen zijn gekomen, zijn er bijna dagelijks controles, de ene dag wel en de volgende niet. 'Ik vind de controles door de patrouilles van de kustwacht een uitstekende zaak, vooral voor de grens. Italië en de andere landen doen het niet, omdat het er zoveel zijn. Indien men het mij vraagt moeten ze worden geholpen voor zover dat kan in hun eigen land. Europa moet helpen. Wij moeten onderdak bieden aan mensen die vluchten voor burgeroorlog. Aan de andere kant moeten we ook de controle behouden. Daarom moeten we werken aan extra grensbewaking. Waarom versterken we Frontex niet? Voor mensen die een vluchtelingenstatus hebben, is werk de beste manier om zich te integreren. Er zijn drie mensen aan het werk in mijn atelier een ervan is Bacca, die aankwam in Sicilië en mij heeft geholpen bij het uithouwen van Arenaria-zandsteen in de voorbije drie jaar.



De afstand tussen de havenstad Mahdia aan de Middellandse Zee in het Mahdia-gouvernement in Tunesië en Lampedusa is 133 km

Hij vertrok uit Gambia, op een van de bekende boten, kwam aan land in Pozzallo en we lieten hem naar Lampedusa komen. Mijn droom, zodra ik papieren heb: 'Ik zou graag de wereld rond reizen om te ervaren wat er overal gebeurt. Werk- en leefomstandigheden en toegang tot onderwijs voor arbeiders, migranten en hun kinderen ongeacht hun status zijn een essentiële factor voor hun sociale en economische integratie in het gastland. Het EP wil een permanent mechanisme om het fenomeen van migratie aan te pakken, op basis van solidariteit tussen lidstaten. We mogen niet langer vasthouden aan de mythe van 'Fort Europa' en we moeten beginnen migratie te beheren. Mensen die het recht hebben op internationale bescherming mogen niet aan hun lot worden overgelaten op de stranden van Europa.'

Foto Amstelveen
(Foto European Union/François Durand - 2017)

Dimitris Avramopoulos (1953) Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap sinds 2014, voormalig burgemeester van Athene. Op 29 juni 2017 vertrok Dimitris Avramopoulos naar Parijs, Frankrijk en nam hij deel aan een conferentie in de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voor de lancering van de 41ste editie van de OESO International Migration Outlook uit 2017. Op de foto Dimitris Avramopoulos (l) en Ángel Gurría, Secretaris-Generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD)



De huidige migratiecrisis is de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2015 en 2016 alleen hebben meer dan 2,5 miljoen mensen in de EU asiel aangevraagd In het eerste halfjaar van 2017 hebben meer dan 2.030 mensen hun leven in de Middellandse Zee verloren. In 2015 en 2016 werden meer dan 2,3 miljoen illegale grensoverschrijdingen gedetecteerd door Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU.

De crisis heeft de tekortkomingen in het Europees migratiesysteem blootgelegd. Het Parlement en de EU hebben geprobeerd dit te bestrijden door de Europese asielregels te hervormen en een eerlijker systeem te creëren voor het verspreiden van asielzoekers tussen EU-landen, de versterking van de grenscontroles van de EU en de aanpak van illegale immigratie. Kom meer te weten over de migratiecrisis in Europa.

Fort Europa (Duits: Festung Europa) was een militaire propagandaterm die door beide zijden van de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt en die verwees naar de gebieden van het continentale Europa bezet door nazi-Duitsland, in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk aan de overkant van het Kanaal.

Op dit moment wordt de term in Europa gebruikt om ofwel het dumpingeffect van de buitengrenzen in handelszaken te beschrijven, ofwel als een pejoratieve beschrijving van de toestand van de immigratie naar de Europese Unie. Dit kan betrekking hebben op de houding ten opzichte van immigratie, of op het systeem van grenspatrouilles en detentiecentra die worden gebruikt om illegale immigratie naar de Europese Unie te helpen voorkomen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.