Bijgewerkt: 30 juni 2022

Miljoen Nederlanders bijspijkeren over dementie

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-07-2015

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kondigt aan, dat in de komende vijf jaar een miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie. Van Rijn wil het besef en het begrip van de samenleving voor dementie vergroten, omdat de hersenaandoening een grotere rol in ons dagelijks leven zal spelen. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Van Rijn trekt tot 2020 voor zijn plannen 16 miljoen euro uit.

Een miljoen paar extra oren en ogen

Van Rijn: 'Dementie is verschrikkelijk. En, of we willen, of niet: dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. Daarom zet ik in op een miljoen paar extra oren en ogen. Mensen die doorhebben wat er aan de hand is als iemand het even niet meer weet in de supermarkt, of zonder bestemming in de bus stapt. Daar is bij mensen zoals jij en ik meer besef en begrip voor nodig, ook om zo vroeg mogelijk een helpende hand te kunnen bieden.'

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Martin van Rijn, (PvdA) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Besef dementie vergroten

De staatssecretaris start daarom met het vergroten het besef en begrip van dementie. Voor dit initiatief naar Engels voorbeeld - dat zal vallen binnen het Deltaplan Dementie - is tot 2020 2 miljoen euro per jaar beschikbaar. Het streven is, dat een miljoen mensen binnen vijf jaar beter bekend raken met dementie en dat toepassen in hun baan en bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan familieleden, winkelpersoneel of buschauffeurs.

Knelpunten opsporen en oplossen

Dementie zorg loopt dwars door verschillende zorgwetten. Zorgverzekeraars en gemeenten hebben met de hervorming van de langdurige zorg verantwoordelijkheid gekregen voor zorg thuis. Dat betekent niet dat het in de praktijk van alledag daarmee ook is geregeld. Staatssecretaris Van Rijn gaat met gemeenten, verzekeraars, uitvoerders en aanbieders concrete knelpunten in wet- en regelgeving voor samenwerking opsporen en oplossen. De nieuwe zorgstandaard moet goed worden nageleefd.

Deltaplan dementie

Het kabinet maakte al eerder bekend tot 2017 32,5 miljoen euro te investeren in het Deltaplan Dementie, dat voorziet in wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie: zes jaar thuis en twee jaar in een zorginstelling. In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

Het vergroten van kennis en besef van dementie is onderdeel van de hervorming van langdurige zorg. Die is er op gericht is de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren.

Bijlagen

Bijlage3 MonitorWoonvormenDementie20082014.pdf (2,06 MB)

bijlage1 over dementie.docx (17,14 KB)

bijlage2 deltaplan dementie.docx (15,36 KB)

dementiebrief.docx (53,60 KB)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.