Bijgewerkt: 22 januari 2025

Minder omzet in detailhandel in april 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
14-06-2013

In april 2013 heeft de detailhandel 0,6 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het volume kromp met 2,7 procent. De prijzen in de winkels waren 2,1 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels presteerden in april minder slecht dan in maart. De omzet was ongeveer 1 procent lager dan een jaar geleden. De volumekrimp kwam uit op bijna 3 procent. Kledingwinkels en textielsupermarkten noteerden een omzetstijging, net als drogisterijen. De overige non-foodbranches boekten een omzetdaling. In sommige non-foodbranches zijn mogelijk de traditionele voorjaarsaankopen iets later op gang gekomen door het koude weer in maart.

detailhandel Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

Omzetontwikkelingen detailhandel tussen 2010 - 2013


Voor de winkels in voedings- en genotmiddelen pakte april minder goed uit dan maart. De omzet was in april nog ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder, maar het volume kromp met bijna 3 procent. De volumes waren zowel in de supermarkten als in de speciaalzaken kleiner. De aankopen voor Pasen werden vorig jaar vooral in april gedaan, dit jaar al in maart.

Postorderbedrijven en internetwinkels behaalden een omzetgroei van ruim 12 procent. Dit is de grootste omzetstijging van de afgelopen zes maanden. De samenstelling van de koopdagen was iets gunstiger dan in april vorig jaar. Het positieve effect hiervan op de detailhandelsomzet is ongeveer 1 procent.


Forse omzetdalingen in motor- en autobranche

In het eerste kwartaal van 2013 heeft de motor- en autobranche bijna 17 procent minder omgezet dan een jaar eerder. In omringende landen zijn vergelijkbare omzetontwikkelingen zichtbaar. Ondernemers in deze branche verwachten dat de krimp in het tweede kwartaal zal doorzetten.

Omzetdalingen over gehele linie

De afname van bijna 17 procent in het eerste kwartaal van 2013 is de grootste omzetdaling in de motor- en autobranche sinds het tweede kwartaal van 2009. Geen enkele bedrijfstak wist zich te onttrekken aan de malaise. De omzet van bedrijven actief in de handel in en reparatie van zowel personenauto’s als motorfietsen daalde stevig.

Met respectievelijk 17 en bijna 20 procent was dit voor beide bedrijfstakken de grootste omzetdaling ooit door het CBS waargenomen. Ook importeurs van nieuwe personenauto’s moesten flink inleveren. Zij zagen hun opbrengsten afnemen met ruim 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Ondanks uiteenlopende regelingen om autoverkopen te stimuleren, vertoonde de omzetontwikkeling in omringende landen de afgelopen jaren ongeveer eenzelfde patroon als in Nederland. Ook in België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg kromp de omzet in het afgelopen jaar. In 2011 wist de branche in deze landen, net als in Nederland, nog omzetgroei te realiseren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.