Bijgewerkt: 29 maart 2024

Minder sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: RIVM
05-03-2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt op basis van de voorlopige sterftecijfers per week dat in week 8 (22 tot en met 28 februari 2021) naar schatting ruim 3.200 mensen zijn overleden in Nederland. Dat zijn minder sterfgevallen dan verwacht voor deze periode en bijna 300 sterfgevallen minder dan in de week ervoor (3.491). Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en Wlz-zorggebruikers nam af. 

Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt, in samenwerking met het CBS, sinds 2009 de sterftecijfers wekelijks bij. Het RIVM meldt dat in de week van 18 tot en met 24 februari de sterfte verhoogd was in alle gecombineerde regio’s, met uitzondering van de regio Zeeland /Noord Brabant/ Limburg. In totaal zijn in die week 3.348 sterfgevallen gemeld (354 meer dan gemiddeld verwacht). Gewoonlijk verwachten we in deze tijd van het jaar tussen de 2.830 en 3.157 sterfgevallen. De gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 was van 18 tot en met 24 februari, 322 overlijdens.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2021)

Wekelijkse update COVID-19: 24 februari t/m 2 maart 2021


Het RIVM schat de oversterfte met een iets andere methode dan het CBS. Het CBS schat de oversterfte op basis van de gemiddelde sterfte per week in de afgelopen jaren, inclusief verhoogde sterfte tijdens een bijzondere gebeurtenis zoals een griepgolf of bijvoorbeeld een hittegolf. Het RIVM laat in de berekening van de gemiddelde sterfte per week de pieken tijdens een bijzondere gebeurtenis weg. De oversterfte-schattingen van het CBS en het RIVM vullen elkaar aan.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen. 

Niet iedereen die positief test, noemen we een patiënt. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. In het verleden noemden wij mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit hebben we inmiddels aangepast in onze uitingen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.