Bijgewerkt: 28 juni 2022

Minister Opstelten over de ramp met vlucht MH17

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid / Gemeente Amstelveen
18-07-2014

Minister Opstelten heeft op vrijdag 18 juli 2014 een verklaring afgelegd over de ramp met vlucht MH17 (Malaysian Airlines), die op 17 juli is neergestort in Oekraïne.

'Dames en heren,

Vanmorgen heeft Malaysia Airlines bekend gemaakt dat er zeker 173 Nederlanders zijn omgekomen bij de ramp met vlucht MH17. Dat is een amper te bevatten aantal. De verschrikkelijke realiteit van deze ramp komt steeds meer binnen. Onderzoek zal moeten uitwijzen, wat de precieze oorzaak is geweest. Het lijkt er op, dat MH17 hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten. Dat is op basis van de informatie die we nu hebben van de diensten.


Het is van groot belang om precies te achterhalen wat er is gebeurd. Veel landgenoten zijn omgekomen. Daarom is het van belang, dat ook Nederland als onderdeel van het internationale onderzoeksteam zo snel als mogelijk onderzoek kan doen op de locatie, waar het toestel is neergekomen. In overleg met de autoriteiten van de Oekraïne zal dat onderzoek zo snel mogelijk van start gaan.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid zal vanuit Nederland aan het onderzoek werken. Ze vertrekken zo snel mogelijk naar Kiev. Daarbij gaat om de volgende elementen: oorzaak, passagierslijst en de gevlogen koers. Vanmiddag zullen op al deze punten de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken u nader informeren in een contact met de pers.

Op dit moment zijn onze activiteiten er op gericht zorg te bieden aan de nabestaanden. Familie en vrienden worden op dit moment geïnformeerd en opgevangen. Heel Nederland leeft met ze mee. Via rijksoverheid.nl en ook hier op mijn ministerie is er een condoleanceregister opengesteld. Dat zal ik direct hierna ook zelf ondertekenen.

De lijst met nabestaanden wordt nu opgesteld door het ministerie van Buitenlandse zaken en het Landelijk Team Forensisch onderzoek. Specifiek voor nabestaanden komt er een afgesloten website van Slachtofferhulp Nederland beschikbaar met informatie. Familierechercheurs worden aangesteld en zullen nabestaanden helpen met het verwerken van hun verlies. Voor meer informatie kunnen familieleden en naasten contact opnemen met het team van Buitenlandse zaken: 070-3487770.Ik begrijp heel goed, dat het voor vrienden en familie soms lang duurt, voordat zij duidelijkheid krijgen. Daarom werken we met man en macht om zo snel mogelijk de informatie bij hun te krijgen. Met dat duivelse dilemma worstelen ook een aantal burgemeesters. In veel gemeenten gaan veel verhalen rond over namen van slachtoffers. Maar zolang er nog geen officiële identificatie heeft plaatsgevonden, kunnen zij dit niet formeel bevestigen. Want u zult begrijpen, dat niemand via de media moet horen, of zijn, of haar geliefde is omgekomen.

Het landelijk team forensisch onderzoek (LTFO) zal zo snel mogelijk naar het rampgebied afreizen. Ze bereiden zich op dit moment voor op hun vertrek naar de rampplek. Na identificatie worden slachtoffers zo snel mogelijk gerepatrieerd. Aanstaande maandag 21 juli 2014 komt er besloten informatiebijeenkomst voor nabestaanden. Op dit moment is dit de informatie die ik u kan geven. Zodra wij nadere informatie voor u hebben, komen we direct bij u terug.'


Verklaring van de burgemeester van de gemeente Amstelveen, mw. drs. M.M. van 't Veld, i.v.m. de vliegtuigramp

'Gisteren vernamen we het verschrikkelijke nieuws over het neerstorten van het vliegtuig van Malaysian Airlines, waarbij vele Nederlanders zijn omgekomen. Onder de slachtoffers bevindt zich in ieder geval ook een Amstelveens gezin. Ik ben hierdoor zeer geschokt. Ik heb gesproken met de familie van het gezin en mijn medeleven betuigd. Als de familie dit wenst, zullen wij hen ondersteunen waar nodig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het wapen van Amstelveen in de ambtsketen van de gemeente


De officiële lijst van slachtoffers is nog niet prijsgegeven. Het Nationaal Crisis Centrum (NCC) zal de burgemeesters van de gemeenten waar de slachtoffers woonden -zodra dit mogelijk is- persoonlijk op de hoogte stellen. We kunnen op dit moment niet uitsluiten, dat er nog meer Amstelveners betrokken zijn bij de ramp. Uiteraard doen we er alles aan om zo snel mogelijk aan informatie te komen om zo nodig verdere ondersteuning te kunnen bieden. Onze eerste prioriteit gaat hierbij uit naar de directe familieleden van de slachtoffers.'


Update zaterdag 19 juli 2014:

Saturday, July 19, 11:40 AM GMT +0800 Media Statement 6: MH17 Incident

Media Statement Malaysia Airlines

The below table shows the latest number of passengers and their nationalities of those on-board MH17, as of 19 July 2014:-

Nationality                                        Total

Netherlands                            192 (including 1 dual Netherlands/USA citizen)

Malaysia                                  44 (including 15 crew & 2 infants)

Australia                                  27

Indonesia                                  12 (including 1 infant)

United Kingdom                      10 (including 1 dual UK/S. Africa citizen)

Germany                                    4

Belgium                                     4

Philippines                                 3

Canada                                       1

New Zealand                              1

Total                                      298

 

Malaysia Airlines is working closely with the respective embassies to notify the next-of-kin of the passengers. Our focus now is to work with the emergency responders and authorities and mobilize its full support to provide all possible care to the next-of-kin. Our thoughts and prayers are with all affected passengers and crew and their family members. The airline will provide regular updates on the situation. Families of passengers and crew may contact +603 7884 1234 (Malaysia) or +31703487770 (Netherlands). For media queries, kindly contact +603 8777 5698/ +603 8787 1276.


20140719 Aanvullende verklaring Mirjam van 't Veld burgemeester van AmstelveenVandaag ben ik geïnformeerd, dat er zich onder de slachtoffers helaas nog twee mensen uit Amstelveen bevinden. Ook deze mensen, een man en een vrouw, betekenden veel voor de Amstelveense gemeenschap. Het verlies van onze zes inwoners vervult mij met groot verdriet. Ik onderhoud nauw contact met de nabestaanden van de slachtoffers.

Hoewel er een lijst met namen is prijsgegeven, zijn nog steeds niet alle slachtoffers geverifieerd. Wij doen er alles aan om te vernemen of dit de enige slachtoffers uit Amstelveen zijn, maar helaas hebben we daar nog geen volledige zekerheid over. Onze prioriteit gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. We zijn in gedachten bij hen en leven diep met hen mee.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.