Bijgewerkt: 7 december 2023

Minister-president Rutte hield toespraak in Straatsburg

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
20-01-2016

Minister-president Rutte bezocht op 20 januari 2016 het Europees Parlement in Straatsburg. In een toespraak voor de plenaire vergadering lichtte de minister-president de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap toe.

Het is traditie, dat de regeringsleider bij de start van het voorzitterschap in het Europees Parlement spreekt over de prioriteiten van het voorzitterschap. De voorzitter van het Europees Parlement, de heer Schulz, ontving de minister-president en minister Koenders. Na het ondertekenen van het gastenboek hield Rutte zijn toespraak. Rutte sprak over Europa als een groot, gezamenlijk en complex project dat alleen stap voor stap verder komt. ‘In die traditie zullen we ook het Nederlandse voorzitterschap invullen. De traditie van samenwerking die iets toevoegt aan wat landen alleen kunnen bereiken’, aldus de minister-president. Rutte voegde daaraan toe, dat hij met overtuiging en vasthoudendheid, maar ook pragmatisch en realistisch naar resultaat toe wil werken.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Mark Rutte (1967) is een VVD politicus. Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken. Op 5 november 2012 werd zijn tweede kabinet, kabinet-Rutte II, beëdigd. Hij is tevens politiek leider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)


De vluchtelingencrisis in Europa. Er zal de komende maanden veel tijd en energie uitgaan naar de vluchtelingencrisis. Nederland zal daar als voorzitter ook maximaal ruimte voor scheppen. ‘Het is cruciaal, dat de afspraken die eind vorig jaar met Turkije werden gemaakt, voortvarend worden uitgevoerd, om de druk op onze buitengrenzen te verlichten. Het is cruciaal, dat er een humanitair alternatief komt in de vorm van veilige opvang in de regio voor de levensgevaarlijke overtochten in wrakke bootjes’, zei Rutte.

Innovatieve groei en meer banen. Een belangrijke doelstelling van het Nederlandse voorzitterschap is ook, dat alle lopende initiatieven voor innovatieve groei en meer banen verder gebracht worden. Rutte zei, dat het belangrijk is, dat de kansen die er nog liggen op de interne markt aangegrepen moeten worden. ‘De kansen die er liggen voor het versteken van de interne markt kan miljoenen nieuwe banen opleveren in Europa.’, aldus Rutte.

Toekomst van de Europese instellingen. Rutte ziet, dat er steeds meer consensus ontstaat, dat de EU zich moet focussen op die terreinen, waar samenwerking de enige optie is, zoals het migratievraagstuk, de interne markt en het verminderen van belemmerende regels voor mensen en bedrijven. Het Nederlandse voorzitterschap onderschrijft de prioriteiten en het werkprogramma van de Europese Commissie, die op deze uitgangspunten zijn gebouwd. ‘Wat we niet moeten doen, is het gesprek versmallen tot de vraag over meer, of minder Europa. Het gaat om een beter Europa, dat het beste doet en het meest bereikt voor de mensen’, zie de minister-president.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.