Bijgewerkt: 21 september 2021

Minister-president Rutte houdt toespraak op de Dam

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-01-2015

Minister-president Rutte houdt vanavond 8 januari 2015 op de Dam in Amsterdam een toespraak naar aanleiding van de terroristische aanslag in Parijs. In veel Nederlandse gemeenten worden vanavond om 18.00 uur stille tochten, of demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

In Amsterdam start de demonstratie bij het Franse consulaat en eindigt op de Dam. Hier spreken naast de minister-president vanavond onder andere vertegenwoordigers van de media en politie. Burgemeester Van der Laan sluit de manifestatie af met een toespraak.

Demonstratie ook in Amstelveen

Onze vrijheid van meningsuiting is een groot recht. Mirjam van ’t Veld, burgemeester van Amstelveen is geschokt over de afschuwelijke aanslag in Parijs. Vanavond om 18.00 uur organiseren we een demonstratie voor de vrijheid voor het Raadhuis, het hart van onze lokale democratie.

We houden dan net als op veel andere plaatsen in Nederland en Europa een minuut stilte. Vervolgens houdt de burgemeester een toespraak. U bent allen welkom vanaf 17.45 uur om daarbij aanwezig te zijn én vragen u om licht (zaklamp, lampion, kaars) mee te nemen. Om met elkaar als Amstelveners onze stem te laten horen voor de vrijheid en waarden van onze samenleving.

Charlie Hebdo?

Charlie Hebdo is een Frans satirisch weekblad, gevestigd in Parijs. Het is de opvolger van Hara-Kiri, en verschijnt in zijn huidige vorm sinds 1992. Charlie Hebdo heeft een oplage van ongeveer 70.000 exemplaren en verschijnt op woensdag. De huidige hoofdredacteur is Gérard Biard. Het tijdschrift bevat geen foto's, maar uitsluitend tekeningen en tekst.

In de nacht van 2 november 2011 werd op de kantoren van het blad een aanslag met een molotovcocktail uitgevoerd. Dit zou verband houden met de eenmalige uitgave van een editie genaamd 'Charia Hebdo', waarvan Mohammed gastredacteur zou zijn. Op 7 januari 2015 werden personeelsleden in het kantoor nabij de boulevard Richard-Lenoir in Parijs slachtoffer van een aanslag. Drie mannen namen het personeel onder vuur en schoten ook buiten het gebouw wild om zich heen. Er werd gebruik gemaakt van Kalasjnikov machinegeweren. Er kwamen 12 personen om het leven: 8 journalisten, onder wie de hoofdredacteur, een receptionist, een genodigde en twee agenten. Daarnaast viel er een tiental gewonden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.