Bijgewerkt: 22 november 2024

Minister voorbereidt wettelijk verbod appen op de fiets

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
12-12-2016

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets. Meer dan de helft van de jongeren maakt al fietsend gebruik van hun mobiel. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. In een brief aan de Tweede Kamer meldt de minister, dat ze diverse experts van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO heeft geconsulteerd over een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Uit deze consultatie is gebleken, dat het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico oplevert. De minister kondigt aan, dat ze het wetgevingstraject start.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD) minister van Infrastructuur en Milieu


In de brief aan de Tweede Kamer maakt de minister ook bekend, dat de drempel voor een schadevergoeding vanwege de hinder door de afsluiting van de Merwedebrug wordt verlaagd. Voor vrachtvervoerders, waarbij de bedrijfskosten grotendeels uit transportkosten bestaan gaat een drempelwaarde van 5 procent van de bedrijfskosten in plaats van 15 procent gelden. Dit is vooral van belang voor de transportsector, omdat daarvan de meeste verzoeken om een schadevergoeding zijn te verwachten.

Minister Schultz meldt eveneens, dat in 2015 het aantal ernstig verkeersgewonden met 3 procent is gestegen naar 21.300. De Nederlandse wegen behoren tot de meest intensief gebruikte en de meest veilige ter wereld. Maar met name kwetsbare verkeersdeelnemers vragen aandacht; fietsers, bestuurders van scootmobielen en invalidenvoertuigen. Bijna de helft van de fietsgewonden is 60 jaar, of ouder. En wanneer wordt gekeken naar alle ernstig verkeersgewonden, dan vertegenwoordigt de groep 60-plussers bijna 40 procent. Het gaat met name om eenzijdige ongelukken met (elektrische) fietsen, of scootmobielen. Het ministerie ondersteunt andere wegbeheerders (provincies en gemeenten) om de verkeersveiligheid op lokale en regionale wegen te verbeteren. Voor de verbetering van de veiligheid op rijkswegen heeft de minister 30 miljoen euro extra uitgetrokken.



Het aantal ernstig verkeersgewonden in 2015 bedraagt naar schatting 21.300 2. In 2014 waren er 20.700 ernstig verkeersgewonden. Dit is een stijging van 3%. Sinds 2007 is sprake van een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden, met een lichte daling in 2012 en 2013. Nadere analyses - over zowel verkeersgewonden als over verkeersdoden - treft u aan in de Monitor van SWOV die als bijlage is toegevoegd.

Minister Schultz: 'De registratie van verkeersongevallen in BRON (Bestand GeRegistreerde Ongevallen in Nederland) is in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar verbeterd (17% in 2013, 20% in 2014 en 28% in 2015). Wel ontbreekt er nog steeds informatie over ongevallen (bijvoorbeeld informatie over de vervoerswijze van het slachtoffer). In mijn brief van 19 september 2016 heb ik beschreven wat ik doe om de ongevallenregistratie te verbeteren. Ook heb ik in die brief aangegeven, dat de ongevallenregistratie niet meer voldoende is als basis voor beleid. Daarom zet ik ook in op pro-actief beleid via de risicogestuurde aanpak.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.