Bijgewerkt: 26 juni 2022

Ministers Le Maire en Hoekstra over de toekomst Air France-KLM

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
01-03-2019

Minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire kwamen op 1 maart 2019 bijeen om de relatie van beide overheden met de groep Air France-KLM te bespreken. Dit gebeurde naar aanleiding van de aankoop van 14% van de aandelen in Air France-KLM door de Nederlandse staat.

Wopke Hoekstra en Bruno Le Maire delen dezelfde prioriteit: het versterken van de groep Air France-KLM, een belangrijke Europese speler in het Europese luchtvervoer met een wereldwijd netwerk van bestemmingen vanuit de hubs van Roissy Charles De Gaulle en Amsterdam Schiphol. Zij zijn vastbesloten om de verbetering van de concurrentiepositie te blijven ondersteunen en zullen samenwerken om het succes van de groep te consolideren.Zij zijn overeengekomen een proces op gang te brengen met als doel hun inzicht in de toekomst van het bedrijf te transformeren en te versterken. Zij bevestigden hun steun aan de CEO, Ben Smith, en het senior managementteam van de Air France-KLM groep en haar medewerkers. Zij steunden alle beslissingen van de raad van bestuur van 19 februari, die het bestuur van de groep moderniseert om ervoor te zorgen dat de groep beter functioneert.

Zij kwamen overeen een werkgroep op te richten onder leiding van Martin Vial, directeur-generaal van het Franse APE (Agence des Participations de l'Etat) en zijn tegenhanger Christiaan Rebergen, penningmeester-generaal van het Nederlandse Ministerie van Financiën. Deze werkgroep zal zich richten op het versterken van de samenwerking tussen Frankrijk en Nederland met als doel goed bestuur van de Air France-KLM groep, de verdere ontwikkeling, de groei en de verbeterde resultaten van de groep. Air France-KLM is een solide onderneming die zich in een uitdagende omgeving bevindt en actief is in een uiterst competitieve markt.

Daartoe zullen zij in de geest van partnerschap de volgende punten onderzoeken:

-De participaties van beide staten in Air France-KLM en de kapitaalstructuur van Air France en KLM

-De bestuursregels en de naleving door beide regeringen van de regels van goed gedrag

-De samenstelling van de raad van bestuur

-De verdediging van de belangen van de hubs van zowel Roissy-Charles de Gaulle als Schipol

-Hun respectieve visies op de langetermijnstrategie van het management van de Air France-KLM groep.

-De overeenkomsten van 16 oktober 2003 tussen Air France, KLM en de Nederlandse staat.

-Het eindresultaat moet voor alle partijen eerlijk en evenwichtig zijn. Wij zijn vastbesloten om vóór eind juni 2019 tot een conclusie te komen over dat eindresultaat.

De twee ministers zijn overeengekomen regelmatig bijeen te blijven komen om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de werkzaamheden snel vorderen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.