Bijgewerkt: 23 maart 2023

Mis tijdens de Kerstnacht in de Sint-Pietersbasiliek

Nieuws -> Kerk

Bron: The Holy See/Wikipedia
25-12-2018

Bij de viering van de 'Mis tijdens de nacht' (Santa Messa della Notte) op Kerstavond 24 december 2018 in de Sint-Pietersbasiliek zei Paus Franciscus dat de geboorte van Jezus in een kribbe ons leert om ons leven te delen met onze broeders en zusters in nood. In zijn preek bij de mis op Kerstavond zei Paus Franciscus dat de geboorteplaats van Jezus is een keerpunt in de loop van de geschiedenis.

Paus Franciscus zei dat Jezus weet dat we dagelijks gevoed moeten worden, dus bood hij zichzelf elke dag van zijn leven aan. 'Ook vandaag, op het altaar, wordt hij brood gebroken voor ons; hij klopt aan onze deur, om binnen te komen en met ons te eten.' Als we God in ons hart welkom heten en Hem daar laten wonen, zei hij, verandert de geschiedenis. 'Want als Jezus eenmaal in ons hart woont, is het centrum van het leven niet langer mijn raafse en egoïstische ego, maar Degene die geboren is en uit liefde leeft.' De Heilige Vader zei dat Jezus ons met Kerstmis uitnodigt om snel van de tafel op te staan en anderen te dienen en ons brood te delen met hen die geen brood hebben.De pauselijke Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan is een Italiaanse renaissance kerk in Vaticaanstad, de pauselijke enclave in de stad Rome. Het staat bekend als bedevaartsoord en voor zijn liturgische functies. De paus zit het hele jaar door een aantal liturgieën voor, met een publiek van 15.000 tot meer dan 80.000 toehoorders, hetzij in de basiliek, hetzij op het aangrenzende Sint-Pietersplein. De basiliek heeft vele historische associaties met de vroegchristelijke kerk, het pausdom, de protestantse reformatie en katholieke contrareformatie en talrijke kunstenaars, vooral Michelangelo.

Als architectuurwerk wordt het beschouwd als het grootste gebouw van zijn tijd. De Sint-Pietersbasiliek is een van de vier kerken in de wereld die de rang van grote basiliek hebben, die alle vier in Rome zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het geen kathedraal omdat het niet de zetel van een bisschop is; de cathedra van de paus als bisschop van Rome bevindt zich in de aartsbasiliek van de heilige Johannes Lateran. (Allerheiligste Verlosser)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.