Bijgewerkt: 21 maart 2023

Modelschepen 2-daagse in Patrimonium

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
07-08-2008

In De Tuinzaal van Patrimonium kunnen liefhebbers van modelschepen en stoommodellen zaterdag 16 en zondag 17 augustus 2008 van 10.30 tot 16.00 uur hun hart ophalen. De sowieso al enorme zaal word dan namelijk getransformeerd tot een ware haven met meer dan 150 unieke modelschepen.

Modelschepen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Modelschepen in alle soorten en maten


Het festijn wordt gecompleteerd met een heuse palingrokerij, een mosselproeverij en vier Shanty koren. Burgemeester Jan van Zanen komt dit ultieme maritieme evenement zaterdag 16 augustus om 10.30 uur openen. Initiatiefnemer van deze voor de tweede keer georganiseerde happening is de Amstelvener Jaap Prent. Hij was het die in 2006 Jan Meeuwis, beheerder van de Tuinzaal, 'na maanden zeer overtuigend én volhardend mijn verhaal te hebben gedaan', zo ver kreeg deze toch zeer tijdrovende en arbeidintensieve modelschepen tentoonstelling in zijn zaal te houden.


„En dat werd zo'n succes, dat ik over deze tweede show helemaal niet meer heb hoeven nadenken," vertelt Meeuwis enthousiast. „ Sterker nog, ik ben ook helemaal modelschepen minded geworden. Niet dat ik ze nu zelf ook bouw hoor, maar wel ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de schepen. Want echt, ieder schip heeft zo zijn heel eigen verhaal." „Vandaar ook dat tijdens de tweedaagse de modelbouwers en leden van de deelnemende verenigingen zelf alle details over hun eigen modellen en veelomvattende hobby zullen vertellen," voegt hij er aan toe.

Modelschepen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Kapitein Jaap Prent


„Ze werken allemaal met verschillende materialen, zoals hout, messing en kunststof. Daarnaast zijn er veel schepen die in meer of mindere mate ook echt functioneren. En daar komt natuurlijk weer de nodige kennis van stoom, elektronica en radiografische apparatuur bij kijken." De nu 70-jarige Jaap Prent moet diep nadenken wanneer zijn passie voor het bouwen van modelscheppen nu eigenlijk is begonnen. „Ik denk dat ik vlak na de oorlog mijn eerste bootje heb gebouwd. Van in totaal twaalf voedselblikken, die vanuit Tommy's naar beneden waren gegooid. En het leuke was dat ik er nog mee kon varen ook,"verhaalt hij glunderend.

Inmiddels heeft Jaap zich gespecialiseerd in stoomschepen. Maar liefst 51 prachtige exemplaren zijn hiervan het resultaat. „In een boot gaat zeker een jaar werk zitten," licht hij toe. „Allereerst probeer ik de originele bouwtekeningen te achterhalen. Dan zet ik die zelf op schaal en pas dan ga ik bouwen." Met nadruk: „Ik ben echt een Pietje Precies. Mijn schip naar keuze moet gewoon zo veel mogelijk op het origineel lijken..."

In de indrukwekkende collectie van de Modelschepen-2-daagse zitten sleepboten, tankers, roll-on-roll-off schepen, passagiers- en oorlogs- en binnenvaartschepen. Op het overdekte Patriaplein is een bassin van tien bij vijf meter opgezet om diverse schepen varend aan het publiek te tonen. Voor kinderen wordt er op het parkeerterrein een bassin van zeven bij zeven geplaatst waar ze onder begeleiding van medewerkers van het IJmuider Zeehavenmuseum en de Haagse Modelboot Club radiografisch modellen kunnen besturen. Daarnaast is er een videohoek ingericht met onder andere actie- en informatiefilms over zeeslepers, reddingsboten, visserij en Sail.

Buiten serveert meester roker Dirk Kastermans op beide dagen zijn warme paling uit de rookton en op zaterdag verzorgt Jeffrey Oudshoorn van restaurant Abina van 11.00 tot 15.30 uur een mosselproeverij. Het evenement is gratis toe­gankelijk. Meer informatie is te vinden op www.modelschepen-2-daagse.nl.

Tekst  Joke de VroedeAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.