Bijgewerkt: 22 november 2024

Moederdag 2024

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
06-05-2024

Moederdag is een jaarlijkse herinnering om de relatie met je moeder te koesteren en het is op zondag 12 mei in 2024. Gezien de unieke omstandigheden van dit jaar vieren velen van ons de vakantie thuis of zelfs, weg van de vrouwen - mama's, oma's, tantes, noem maar op - waar we het meest van houden.

In Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In het Antwerpse (na het herstel van het bisdom Antwerpen vanaf 1962 stilaan uitbreidend tot wat nu het bisdom Antwerpen is) wordt Moederdag (ook wel Mariadag, Moederkesdag of Sainte Marie genoemd) sinds 1913 op 15 augustus gevierd. Op die datum wordt Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart gevierd. In veel katholieke en orthodoxe landen, waaronder België, is dat een wettelijke feestdag. Feestdagen ter ere van moedergoden bestonden al in de oudheid, bijvoorbeeld in het oude Griekenland voor de godin Rhea en de ‘Grote Moeder’ Cybele onder de Romeinen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Anna Maria Jarvis (1864-1948) was de stichter van Moederdag in de Verenigde Staten. Haar moeder had vaak de wens geuit om zo'n feestdag in te stellen en na de dood van haar moeder leidde Jarvis de beweging voor de herdenking

Moederdag in zijn huidige vorm werd bedacht in de Engelse en Amerikaanse vrouwenbewegingen. De Amerikaanse Ann Maria Reeves Jarvis probeerde in 1865 een moederbeweging op te richten genaamd Mothers Friendships Day. Tijdens de door haar georganiseerde Moederdagbijeenkomsten konden moeders actuele onderwerpen bespreken. In 1870 startte Julia Ward Howe een Moedersvredesdag-initiatief onder de slogan vrede en moederschap. Haar doel was dat zonen niet langer in oorlogen zouden worden geofferd.

Vanaf de jaren 60 van de 19de eeuw ontstonden er in Europa verschillende vrouwenbewegingen en vrouwenverenigingen, die naast vredesprojecten en meer vrouwenrechten ook campagne voerden voor betere onderwijskansen voor meisjes. In de jaren negentig van de negentiende eeuw werd de Internationale Vrouwenraad opgericht, die ook pleitte voor een grotere erkenning van moeders op internationale vrouwencongressen.

De grootste omzet van het jaar (vóór Valentijnsdag) wordt in de bloemenhandel op Moederdag behaald. De commercialisering van de dag werd scherp bekritiseerd door onder meer de oprichtster, Anna Marie Jarvis.

In 1916 kwam Moederdag naar Nederland overwaaien, op initiatief van het Leger des Heils. Dat sloeg toen nog niet erg aan. Dat gebeurde wel in 1924, nadat de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag introduceerde met gerichte campagnes, met het oogmerk hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat lukte: tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste Moederdagcadeau. In 2018 heeft de helft van de Nederlanders 'iets aan Moederdag gedaan'. Dat was in 2017 nog 57 %.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.