Bijgewerkt: 22 november 2024

Moesson in Nederland?

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / NHC
26-08-2010

Monsoon, of in het Nederlands moesson wordt gedefinieerd als een seizoensgebonden wind, gepaard gaande met het omkeren van seizoensgebonden veranderingen in neerslag. Tegenwoordig wordt de naam gebruikt om seizoensgebonden veranderingen in de atmosferische circulatie en neerslag in verband met de asymmetrische opwarming van land en zee te beschrijven.

Moesson, de term wordt meestal gebruikt  om te verwijzen naar de regenachtige fase van een seizoen-veranderend patroon, hoewel technisch is er ook een droge fase. De belangrijkste moessons van de wereld bestaan uit de West-Afrikaanse en Azië-Australische moessons.

De term werd voor het eerst gebruikt in het Engels, in Brits-Indië (nu India, Bangladesh en Pakistan) en de buurlanden, om te verwijzen naar de grote seizoensgebonden wind, die uit de Golf van Bengalen en de Arabische Zee waait in het zuidwesten en zware regenval in het gebied brengt.

Danielle Amstelveen
(Foto Google Earth - 2010)

Orkaan Danielle op Google Earth. De zware regenwolken bereiken de Europese continent


Nederlandse moesson?

Het lijkt er op, dat er nu de boven de Atlantische Oceaan draaiende tropisch cycloon Danielle, naar Europa doordringt en veel ellende veroorzaakt door wind- en wateroverlast, dus een soort moesson. Het systeem ontstond uit een zwakke ondergrondlaag op 9 augustus 2010 in de buurt van de Oostkust van Florida.

Aanvankelijk was de ontwikkeling niet te wijten aan de nabijheid van het land en de sterke windschering, maar het werd geleidelijk sterker. 24 uur later gaf het National Hurricane Center van de USA het 50% kans op de verdere ontwikkeling binnen de komende twee dagen.

Buienradar  Amstelveen
(Foto Buienradar - 2010)

Radarfoto van Buienradar op 26 augustus 2010, 20 uur 50


Na de aanvullende ontwikkelingen door de lage druk werd het een tropische depressie op 10 augustus 2010. Het was naar verwachting een minimale tropische storm geworden, maar verdween de volgende dag. Het 'staartje' echter, dreef naar de richting van het Europese continent en sinds een paar dagen, leidde het zelfs in Nederland tot veel problemen.

Op 24 augustus was Danielle plotseling verzwakt van een categorie 2 orkaan tot een categorie 1, als gevolg van onverwachte droge luchtinvallen en de westelijke stroming. Later die dag was Danielle afgezwakt tot een tropische storm. Uren later kwam Danielle toch weer versterkt tevoorschijn en werd weer een categorie 2 orkaan en ontwikkelde zich in de ochtenduren van donderdag 26 augustus 2010.

Vrijdagnacht, op 27 augustus 2010 regende nog steeds en volgens het KNMI zullen alleen in de middaguren opklaringen komen en trekt de regen geleidelijk naar het zuidoosten weg. Maar zelfs zondag (29 augustus) is de neerslagkans 90 % en op maandag 80 %. Op dinsdag zakt het naar 20 %, dus voorlopig zijn wij af van dit vervelende weer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.