Bijgewerkt: 29 maart 2024

Mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen

Nieuws -> Weer

Bron: Rijksoverheid/KNMI
03-08-2018

De aanhoudende droogte zorgt dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat vandaag aan de Tweede Kamer weten deze waterverdeling vanaf nu bij het Managementteam Watertekorten MTW te beleggen.

Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, betrokken ministeries en de drinkwaterbedrijven hebben en blijven in dit MTW samen op landelijk en regionaal niveau de verdeling van het water bespreken en op elkaar afstemmen. Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie omdat er simpelweg minder voorraad is aan water in rivieren, sloten en meren. Er is geen tekort aan water uit de kraan, zelfs bij langdurig aanhoudende droogte komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang.

Problemen watertekort. De natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk, botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Voor de scheepvaart geldt dat schepen door de lagere waterstand niet meer optimaal kunnen worden beladen en dat ook de wachttijden bij de sluizen toenemen. De industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/IenW - 2017)

drs. Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD) minister van Infrastructuur en Waterstaat


Droogte landbouw. De uitzonderlijke droogte treft ook boeren en telers. Dit is voor hen een zware en onzekere tijd. De ernst van de situatie, die per regio verschilt, wordt onderkend. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Zo wordt ingezet op een langere uitrijdperiode van mest op akkers. Ook dringt Nederland bij de Europese Commissie aan op coulance bij de regels voor het omploegen (scheuren) van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. Een dergelijke versoepeling moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar is. Er is nauw contact tussen het ministerie van LNV en de sector over de droogte en de gevolgen daarvan voor boeren en akkerbouwers. Samen wordt bekeken welke andere knelpunten nog kunnen worden weggenomen.

Maatregelen waterverdeling. De afgelopen periode hebben de betrokken partijen hard gewerkt om de droogte het hoofd te bieden. Zo zijn er al in aanloop naar deze droogteperiode maatregelen genomen om het tekort aan water te beperken. In het IJsselmeer, Markermeer en Volkerak-Zoommeer is extra zoet water vastgehouden, waardoor ze nu dienstdoen als een nationale regenton. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn sproeiverboden ingesteld, naast enkele regionale sproeiverboden in het westen en het noorden. Hoewel er genoeg drinkwater is in heel Nederland, wordt iedereen opgeroepen om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vraag naar water door zuinig te zijn met water op de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds en water niet te verspillen.

Wat is nodig om uit een feitelijk watertekort te komen? Typisch Hollands weer met lagere temperaturen en dagelijkse regenbuien. Om het huidig tekort volledig te compenseren is er 2 á 3 maanden normale neerslag nodig. Met deze neerslag is het grondwater nog niet aangevuld, dat kost 200 dagen. Toename van een aanvoer vanuit de Rijn tot boven 1100 kubieke meter per seconde. Neerslagkansen nemen vanaf halverwege volgende week toe, maar lijkt niet voldoende om de droogte op te heffen

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2018)



In de neerslagtekortgrafiek toont de zwarte lijn het verloop in de tijd van het neerslagtekort (mm), gemiddeld over 13 stations verspreid over Nederland. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. Een stijgende lijn laat een toename in de droogte zien. Bij een dalende lijn is de hoeveelheid neerslag groter dan de verdamping en neemt de droogte gemiddeld over Nederland af. Als het doorlopende tekort op nul uitkomt, wordt de berekening van de grafiek stopgezet, dit in tegenstelling tot de berekening van de geografische weergave van het neerslagoverschot. De berekening van de grafiek wordt hervat indien er weer sprake is van een neerslagtekort.

De groene lijn met toevoeging '5% van de jaren' geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging 'mediaan' het verloop dat in 50 procent van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. De hoeveelheden zijn afgerond in hele millimeters. De neerslagaftappingen vinden 1 maal daags plaats om 10.00 uur lokale tijd. Waarnemers geven de gegevens daarna zo spoedig mogelijk door via een voice-response systeem. De grafiek wordt omstreeks 14.00 uur geactualiseerd op basis van de binnengekomen neerslagaftappingen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.