Bijgewerkt: 22 januari 2025

Mogelijke uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan in IJsland

Nieuws -> Informatief

Bron: Icelandic Meteorological Office/Wikipedia
18-08-2014

'De Nationale commissaris van politie en de District Commissaris van politie bij Hvolsvöllur en Húsavík in IJsland hebben een waarschuwingsfase afgekondigd, omdat er onrust is waargenomen rond de Bárðarbunga vulkaan - meldt Vulcano Café.

Wetenschappers hebben op 17 augustus 2014 aardbevingen gemeld die om 3 uur begonnen. De activiteit is verschoven en is nu in twee clusters, noorden en oosten van Bárðarbunga waargenomen. Wetenschappers geloven, dat de activiteit wordt veroorzaakt door magma-activiteit in de aardkorst. Er zijn nog geen tekenen, dat de uitbarsting is begonnen. Niets kan worden uitgesloten, dat de keten van gebeurtenissen die nu aan de gang zijn tot een uitbarsting buiten de gletsjer, of eronder zal leiden. Uitbarstingen onder gletsjers kunnen tot overstromingen in de rivieren leiden. Wetenschappers en de burgerlijke autoriteiten gaan nauwlettend toezien op de situatie en de waarschuwing is nog steeds geldig.

Foto Amstelveen
(Bron Google Earth - 2014)

De Bárðarbunga vulkaan in IJsland


Foto Amstelveen
(Foto Jan Strengholt - 2014)

De krater van de Vatnajökull op IJsland, waar Jan Strengholt uit Harderwijk enige weken geleden nog rondliep



Bárðarbunga?

Bárðarbunga (uitgesproken als [b'aurðarbuŋka]) is een IJslandse subglacial stratovulkaan onder de ijskap van de gletsjer Vatnajökull, oplopend tot 2.009 meter boven de zeespiegel en is daarmee de op een na hoogste berg in IJsland, zowat 101 meter lager dan Hvannadalshnjukur. Bárðarbunga is het grootste vulkanische systeem van IJsland, bijna 200 kilometer lang en tot 25 kilometer breed.

Foto Amstelveen
(Bron Icelandic Meteorological Office - 2014)

Aardbevingen kaart rond de Bárðarbunga vulkaan van het Icelandic Meteorological Office op 18 augustus 2014 19 uur 35


De Bárðarbunga caldera is ongeveer 70 vierkante kilometer, 10 kilometer breed en ongeveer 700 meter diep. De omliggende randen stijgen tot 1850 meter, maar de basis is gemiddeld dicht tot 1100 meter. De vulkaan is altijd bedekt met ijs en verbergt daardoor de krater.

In september 2010, vond een serie aardbevingen plaats nabij Bárðarbunga, met meer dan 30 aardbevingen geregistreerd op 26 september, de grootste aardbevingen waren van 3,5 en 3,7 op de schaal van Richter. In augustus 2014 is weer een serie aardbevingen voorgedaan, met minstens 1.155 aardbevingen geregistreerd op 16 en 17 augustus, waarvan de grootste een magnitude van ongeveer 3,8 op de schaal van Richter had.

Eyjafjallajökull

Vulkaanuitbarstingen onder de gletsjer Eyjafjallajökull op IJsland in maart en april 2010 hebben geleid tot overstromingen (door het abrupte smelten van de gletsjer) en evacuaties op IJsland en een verstoring van het Europese vliegverkeer door een grote vulkanische aswolk tot meer dan 8 kilometer hoogte. De economische schade was enorm.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.