Bijgewerkt: 25 juni 2024

Mooie markt, voor muziekscholing in Amstelveen en Tbilisi

Nieuws -> Informatief

Bron: Gerben Drost
20-03-2012

Zondag 1 april 2012 van 10.00 tot 16.00 uur in Résidence Fontaine Royale een mooie markt, geen vlooienmarkt, voor zang en muziek dichtbij en veraf. Organisatie: Rotary Club Amstelveen. Fontaine: Dr. Willem Dreesweg 1 te Amstelveen, ruime parkeergelegenheid, pal bij sneltram 51 en bus 170 halte: Poortwachter

Om 12.00 uur een optreden van pianiste Nino Gvetadze

Er zijn spullen om van te smullen verzameld: kunst, antiek, glaswerk, boeken, platen en cd’s, speelgoed, wijn, rozen, verzamelobjecten en overige curiosa.. Er is meermaals een loterij en om 15.00 uur een veiling van topstukken. Burgemeester Jan van Zanen spreekt om 14.50 uur de topstukken en het marktpubliek kort en krachtig toe.

De opbrengst van de markt gaat naar Muziekschool Amstelveen voor een zanglesproject op de Amstelveense basisscholen en een concertvleugel voor de muziekschool in Tbilisi, Georgië. Dat tweede doel is een lopende actie van de in Amsterdam woonachtige Georgische pianiste Nino Gvetadze. Met haar en de school, waar zij zelf studeerde, in actie voor een mooie concertvleugel.

Fontaine-markt Amstelveen
(Bron G. Drost - 2012)

De flyer van de markt


Kom op zondag 1 april 2012 naar Fontaine, sla uw slag, steun het Muziekschoolproject 2013 te Amstelveen en steun de aanschaf van een Grand Piano voor de muziekschool te Tbilisi. Entree: € 2,-- (voor de doelen, geen strijkstok), kinderen gratis.

Achtergrond: van het internationale doel

De Georgische pianiste Nino Gvetadze is woonachtig in Amsterdam .  Zij wil graag geld inzamelen om een mooie concertvleugel (Grand Piano) te kopen voor de muziekschool voor getalenteerde kinderen in Georgië (de muziekschool waar zij zelf ooit heeft gestudeerd). Hier is een link naar het verhaal over de staat waarin de school (en de instrumenten) zich bevindt. De vrouw in dit filmpje is een beroemde Georgische violiste Liza Batiashvili, in het filmpje spreekt ze Duits omdat ze zelf al jaren in Duitsland woont 
Nino e.a. brachten een Benefietconcert (in de Beurs van Berlage) afgelopen november. Daar is een samenvatting van gemaakt:

Gvetadze Amstelveen
(Bron G. Drost - 2012)

Pianiste Nino Gvetadze


Dat Benefietconcert heeft in totaal wel €12.000 opgebracht, maar dat is helaas nog lang niet genoeg om een fatsoenlijke concertvleugel te kopen. De prijs van een professionele concertvleugel begint bij €20.000 en dat zal ook een en ander kosten om de vleugel (die dus nog niet gekocht is) te transporteren naar Georgië.

De Deutche Grammophon heeft geholpen om het concert te organiseren, een promotiefilmpje van de school te maken en heeft twee kinderen laten overvliegen om o.a. op de Benefietconcert te spelen.

Achtergrond: van het locale doel

De muziekschool ontwikkelt voor de basisscholen een programma om te leren zingen, omdat zang de basis is voor later muziekonderwijs. Dat programma bestaat uit een geschreven lesprogramma hoe de leerkrachten de kinderen een en ander kunnen aanleren, bladmuziek en een cd met liedjes. Een programma duurt zes weken. De eerste les komt er een leraar van de muziekschool. Dat bezoek is tevens bedoeld de leerkracht te leren hoe met het materiaal kan worden omgegaan.

Daarna gaat de leerkracht met de klas aan de slag, waarna de leraar van de muziekschool na zes weken terugkomt en nogmaals met de klas gaat werken en naar een presentatie toewerkt, bijvoorbeeld voor ouders, in een bejaardentehuis, buurtcentrum etc., afhankelijk van de interesse van de school en de contacten in de buurt. Optimaal zou zijn indien er in het schooljaar twee blokken van zes weken aangeboden zouden kunnen worden omdat er dan een stevige basis gelegd kan worden. De bedoeling is om het project groots af te sluiten in de schouwburg of op andere ludieke wijze in het winkelcentrum Amstelveen.

Als alle Amstelveense scholen mee zouden doen, gaat het om 25 scholen. Indien de les gegeven zou worden in de groepen, 3, 5 en 7 bijvoorbeeld, zullen de kosten omstreeks € 33.750,- bedragen. (We bereiken dan omstreeks 1500 leerlingen) Als alle groepen mee zouden doen, wordt het bedrag aanzienlijk hoger, zo’n € 58.750,- volgens de begroting van Jantien. (We bereiken dan zeker 4000 leerlingen).


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.