Bijgewerkt: 31 maart 2023

Moving Buildings op het Stadsplein zijn in beweging

Nieuws -> P60

Bron: P60
05-12-2008

Van donderdag 4 tot en met donderdag 18 december 2008 vormt P60 het decor voor een visueel spektakel op het Stadsplein van Amstelveen. Op de glazen buitenwand van P60 vertonen jonge licht- en videokunstenaars hun bewegende beelden.

Moving buildings Amstelveen
(Moving Buildings - 2008)

Het bewegende logo van Moving Buildings


Met Moving Buildings haalt P60 de tweede keer de videokunst uit het nachtleven naar de openbare ruimte en ontstaat er een interactie tussen visuele kunst, architectuur en het publiek. Het biedt de inwoners van Amstelveen de mogelijkheid om op een nieuwe manier hun dagelijkse leefomgeving te beleven.

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar december zullen ook dit jaar een tiental licht- en videokunstenaars deelnemen aan het project. In twee en een halve week leren de deelnemers van gerenommeerde videokunstenaars technieken om interactieve video-installaties te bouwen en zullen zij deze gelijkertijd toepassen in de vorm van Rapid Prototyping onder begeleiding van Matthias Oostrik (maker van interactieve video installaties voor o.a. Blue Man Group, Amsterdamse Poort, Nederlandse Film en Televisie Academie en diverse theatervoorstellingen) en Lotte Zuijdwijk (VJ, consulent multimedia)

Dit jaar staat binnen/buiten en interactie centraal. Het uiteindelijk resultaat hiervan zal een videogevel zijn die enerzijds door de dynamiek op het plein beïnvloedt wordt en anderzijds door de bezoeker binnen. Doordat de combinatie van dynamiek binnen en buiten P60 elke avond varieert zal hierdoor de gevel ook elke dag anders zijn.

Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Frans Hellendall (l) tijdens zijn toespraak. Naast hem staat P60 directeur Gerard Lohuis


Op donderdagavond op 4 december om 17:30 een feestelijke opening plaatsgevonden in het P60 Café, waar Gerard Lohuis, directeur van P60 en wethouder cultuur, Frans Hellendall na een korte toespraak de aanwezigen had uitgenodigd, om naar buiten te gaan, waar iedereen de videoprojectie met bewegende beelden kon bekijken.

Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerard Lohuis P60 directeur van P60 spreekt de aanwezigen toe


Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een deel van het publiek (ook de uitvoerende kunstenaars) luisteren naar de toespraken


Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

En eindelijk showtime: The Moving Buildings are moving!!


Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een deel van de toeschouwers op het Stadsplein voor P60 kijkt naar de show


Moving buildings Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

En de drumband maakt reclame voor de videoshow


Website: Moving Buildings

Moving Buildings zijn te bekijken: vanaf donderdag 4 december tot en met donderdag 18 december 2008 van zonsondergang (ca. 17:00 uur) tot middernacht.


Toespraak wethouder Hellendall:

Hoe breng je licht in de donkerste maand? Poppodium P60 kwam vorig jaar met een geheel nieuw antwoord: moving buildings. Bewegende Videokunst in de buitenruimte.Videokunst uit het nachtleven naar de openbare ruimte. Dankzij het grote succes van vorig jaar zijn wij hier nu bijeen voor de tweede editie.

Wegens het grote succes van vorig jaar zijn wij hier nu bijeen voor de tweede editie.

Moving buildings is trouwens een prachtig voorbeeld hoe beleidsdoelen van de gemeente gecombineerd kunnen worden: cultuureducatie, meer kunst in de buitenruimte, samenwerking tussen professionele en amateurkunst, tussen cultuurinstellingen onderling, maar ook tussen cultuur en andere sectoren – in dit geval onderwijs.

En dit vernieuwende concept past uiteraard in de Amstelveense citymarketing en de wens van verlevendiging van het Stadsplein.

Dat gold vorig jaar ook al uiteraard. MaarmMoving buildings blijft bewegen, blijft vernieuwen en daarom zijn er dit jaar een aantal zaken nieuwanders. Moving buildings isveel meer nog interactiefver, zowel metvoor het publiek binnen als met het publiek passanten buiten. De gevel verandert continuzal er dus steeds anders uitzien. Daarvoor is in de zaal een interactieve kroonluchter geplaatst - speciaal voor Moving buildings ontworpen door videokunstenaar Matthias Oostrik, met steun van P60. Een interactieve kroonluchter, speciaal voor moving building ontworpen en gemaakt. Een interactieve kroonluchter, wat buitengewoon origineel! Op de plasma’s van P60 is de ‘motion painting’ van videokunstenaar Justin Magness te bewonderen.

Door het succes van vorig jaar kan het publiek nu twee weken van Moving buildings genieten in plaats van éénVerdere vernieuwingen zijn een looptijd van twee weken in plaats van één. U bepaalt dus kunt het uiterlijk van uw stadsplein tot 18 december het aanzien van het Stadsplein, van zonsondergang tot middernacht.Ook binnen zijn dit jaar trouwens interactieve kunstwerken opgesteld.

Om niet te dicht op het – sinds kort verlichte - kunstwerk op de Muziekschool te zitten is wel de opstelling gewijzigd. Meer verticaal dan horizontaal. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Er moest zelfs een speciale binnen-hoogwerker aan te pas komen om de projectieschermen aan te kunnen brengen!

Maar men was in P60 natuurlijk inmiddels wel wat gewend aan bouwwerkzaamheden. Maar daarmee is het juist nu, bij de opening van Moving buildings 2008, extra feestelijk om u te kunnen melden dat de groep P60-media - onder leiding van Lotte Zuydwijk die moving buildings getrokken heeft – eindelijk een eigen werkruimte krijgt. Uiteraard in de uitbouw die vorige week gereed is gekomen.

Maar men was in P60 natuurlijk inmiddels wel wat gewend aan bouwwerkzaamheden. In dat verband kan ik u tot mijn genoegen melden dat vorige week de uitbouw van P60 gereed gekomen is. Deze wordt deze week ingericht en volgende week in gebruik genomen. Dan krijgt ook de groep media-technieken die het project moving buildings getrokken heeft eindelijk een eigen werkruimte.Een bijzonder project verdient een bijzondere opening. En daarmee bedoel ik niet mijn speech. U kunt zo gaan genieten van een bijzondere happening uitgevoerd door de leerlingen van de Muziek- en Dansschool Amstelveen.

Wat verder vernieuwd is, is deze openingsbijeenkomst zelf. Er komt zodirect een happening door leerlingen van de Muziek- en Dansschool Amstelveen. Zoals u in de uitnodiging heeft kunnen lezen gaat die een stuk verder dan gebruikelijk. Ik ben zeer benieuwd.

P60 gaat opnieuw bewegen. Tal van personen en instanties hebben hiertoe samengewerkt. Heel veel mensen hebben een bijdrage geleverd, vaak volkomen vrijwillig. Het zijn zoveel personen dat ik daarvoor het woord terug geef aan directeur Gerard Lohuis, die jullie persoonlijk kent.

Namens de gemeente Amstelveen bedank ik jullie allemaal voor jullie inzet!

En ik wens jullie twee bewogen weken toe!


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.