Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Muziek van Johan Sebastian Bach in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
29-05-2013

Op zondag 9 juni 2013 om 17.00 uur is er in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, een muzikale vesper. In de laatste vesper voor de zomer voert het koor Voci Vivaci onder leiding van Peter Ouwerkerk twee motetten uit van  Johann Sebastian Bach, 'Jesu, meine Freude' (BWV 227) en 'Komm, Jesu, komm' (BWV 229).

Voci Vivaci Amstelveen
(Foto Voci Vivaci - 2013)

Voci Vivaci is een Haarlemmermeers kamerkoor, dat in april 2009 werd opgericht, toen nog onder de naam Topkoor


De jonge musicus Jeroen Koopman begeleidt op het kistorgel. Het grote orgel wordt bespeeld door Henk Trommel. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vanaf 16.30 uur iedereen welkom, koffie en thee staan klaar.

Het eerste motet (zang), 'Jesu, meine Freude' (BWV 227), krijgt een centrale plaats in de dienst; de muziek van Bach weerspiegelt zijn opvatting over tijdelijkheid en eeuwigheid, lichaam en geest.

Het motet heeft een complexe structuur: in 11 delen wisselen koraalverzen en verschillende Bijbelgedeeltes uit Romeinen 8 elkaar zo af dat een symmetrisch geheel ontstaat met deel 6, een koorfuga, ('Ihr aber seid nicht fleischlich') als hoogtepunt. Muzikaal eist het motet veel van de zangers: polyfonie en homofonie, fuga's, vijfstemmigheid, lastige intervallen en 'verboden' parallellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.