Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Muzikaal avondgebed online in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
04-02-2021

Op zondag 14 februari 2021 wordt in een muzikaal avondgebed (vesper) in de Kruiskerk Amstelveen, van der Veerelaan 30a, een solocantate van Dieterich Buxtehude uitgevoerd. Aanvang 16.30 uur. Vanwege de coronabeperkingen mag er in de kerk geen publiek worden toegelaten. Gelukkig heeft de Kruiskerk de voorzieningen om voor belangstellenden een livestream met een uitstekende geluidkwaliteit te verzorgen. Bekijk deze livestream vanaf 16.30 uur of op een later tijdstip via www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Cantor-organist Henk Trommel speelt op het Flentrop orgel van de Kruiskerk in Amstelveen


Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, heeft Henk Trommel, cantor-organist van de Kruiskerk, muziek uitgezocht die geschreven is voor één solist, de sopraan Arleen van Wijland. Ze wordt begeleid door een barokensemble dat uit twee violen en een basso continuo bestaat. Zelf neemt Henk Trommel de klavierpartij voor zijn rekening op het kistorgel van de kerk. Uitgevoerd wordt de cantate Herr, wenn ich nur dich habe (BuxWV 38), van de barokke componist Buxtehude.

De cantate is inhoudelijk uitgekozen omdat zij past bij het thema van de vesper: Vertrouwen. Vertrouwen stellen in anderen is essentieel in het leven van mensen. Allerlei bijbelse verhalen vertellen over vertrouwen, muziek kan het tot klinken brengen en dichters vertolken het vanuit hun perspectief. Neerlandica dr. Bettine Siertsema heeft enkele sprekende teksten over het thema bijeen gezocht. Zij zal in deze vesper liturg zijn, de gedichten voordragen en een korte overweging verzorgen.

Ook in veel liederen vertolken dichters ‘vertrouwen’ of verlangen naar vertrouwen. Arleen van Wijland zingt enkele van deze liederen. Ook het bekendste christelijke gebed, het Vaterunser, zingt zij deze middag in een zetting van Christian Geist (ca. 1700).

De livestream wordt vanaf zondag 14 februari 16.30 uur uitgezonden via www.kerkdienstgemist.nl   of via een link op de website van de Kruiskerk kruiskerk-amstelveen.nl. Hierop staat ook meer informatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.