Bijgewerkt: 8 februari 2023

Muzikale avonddienst in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
30-10-2012

Op zondag 11 november 2012 is er in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 17.00 uur een vesper met een projectkoor onder leiding van Henk Trommel. Het vesperprojectkoor voert de Cantate 106 van Bach uit. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

vesperkoor Amstelveen
(Bron Protestants Amstelveen - 2012)

Het vesperkoor tijdens een concert


Deze Cantate 106, één van de bekendste van Bach, staat ook wel bekend als de begrafeniscantate of "Actus Tragicus". Wie de tekstschrijver is, is onbekend. Mogelijk is dit de dominee van de Marienkirche in Mühlhausen Georg Christian Eilmar (1665-1715), die goed bevriend was met Bach, maar zeker is dit niet. De cantatetekst is grotendeels een compilatie uit verschillende delen van de Bijbel, oude koralen en een liedboek uit Leipzig uit de 17e eeuw met teksten van Maarten Luther en Adam Reusner.

In de tekst is een tweedeling te horen: het eerste deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Oude Testament en het tweede deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Nieuwe Testament.

Deze cantate is gegrond op de tekst en de inhoud van het koraal waarvan in de cantate slechts de melodie weerklinkt, gespeeld zonder woorden door de blokfluiten (de flaute dolce): Ich hab' mein Sach Gott heimgestellt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.