Bijgewerkt: 23 april 2024

NATO jaarverslag voor 2023 is gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
16-03-2024

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg lanceerde donderdag 14 maart 2024 zijn jaarverslag voor 2023, waarin alle aspecten van het Bondgenootschappelijk werk van het afgelopen jaar aan bod komen.

De secretaris-generaal maakte de resultaten bekend van de jaarlijkse NAVO-peiling, waarbij voor het eerst ook deelnemers uit Finland en Zweden werden ondervraagd. De heer Stoltenberg zei: “De gegevens zijn duidelijk. De publieke steun voor de NAVO is aan beide zijden van de Atlantische Oceaan buitengewoon sterk. Als er vandaag een stemming zou plaatsvinden, zou een overweldigende meerderheid van de burgers in de geallieerde landen vóór de NAVO stemmen.” Hij voegde eraan toe dat “in de Verenigde Staten slechts 13 procent tegen zou stemmen”, en onderstreepte dat “meer dan 80% van onze burgers gelooft dat Noord-Amerika en Europa moeten blijven samenwerken voor onze gedeelde veiligheid.” Hij onderstreepte dat deze resultaten erop wijzen dat “de steun voor de NAVO in het hele Bondgenootschap zeer solide blijft.”

In 2023 bleven de Bondgenoten ongekende steun verlenen aan Oekraïne. De heer Stoltenberg zei: “voor het eerst stuurden een aantal Bondgenoten ook langeafstandssystemen, UK Storm Shadow en Franse SCALP-raketten en kwamen de Bondgenoten overeen om F-16-vliegtuigen te sturen.” Hij voegde eraan toe dat verschillende Bondgenoten nu bilaterale veiligheidsovereenkomsten met Oekraïne hebben ondertekend. “De Oekraïners raken niet zonder moed. Ze hebben bijna geen munitie meer. Dit is een kritiek moment en het zou een ernstige, historische fout zijn om Poetin te laten zegevieren. We kunnen niet toestaan dat autoritaire leiders hun zin krijgen door geweld te gebruiken.”De secretaris-generaal verwelkomde het feit dat 2023 het negende jaar op rij was van toegenomen investeringen in Europa en Canada, wat neerkwam op een ‘stijging van de defensie-uitgaven met een ongekende 11%’. In 2024 benadrukte de heer Stoltenberg dat de NAVO-bondgenoten in Europa in totaal 470 miljard dollar in defensie zullen investeren, wat voor het eerst neerkomt op 2% van hun gecombineerde bbp. “Dit jaar zal tweederde van de Bondgenoten de doelstelling van 2% halen, vergeleken met slechts drie Bondgenoten in 2014” -hij zei. De heer Stoltenberg zei dat hij verwachtte dat de Bondgenoten verdere stappen zouden ondernemen om Oekraïne te steunen, de NAVO-verdediging te versterken en van middelen te voorzien en partnerschappen over de hele wereld te verdiepen tijdens de NAVO-top ter ere van het 75-jarig jubileum in Washington.

Op de Top van Vilnius in 2023 kwamen de Bondgenoten een nieuw Defensieproductieactieplan overeen om de productie op te voeren, de betrokkenheid bij de industrie te versterken en de interoperabiliteit te vergroten. De secretaris-generaal benadrukte dat “sindsdien de NAVO contracten ter waarde van tientallen miljarden dollars heeft gesloten voor munitie en belangrijke vermogens.” De NAVO heeft ook haar betrekkingen met partners in de Indo-Pacific en de Europese Unie verder verdiept.

Op een kritiek moment voor de Euro-Atlantische veiligheid onderstreepte de secretaris-generaal ook dat Finland zich vorig jaar bij de NAVO-familie heeft aangesloten en “verleden week nog werd Zweden de 32ste bondgenoot… De NAVO is nu groter en sterker.” De secretaris-generaal merkte ook op dat de NAVO-Defence Innovation Accelerator voor de Noord-Atlantische Oceaan – DIANA – zijn netwerk van accelerators en testcentra verdubbelt. Deze locaties van wereldklasse aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zullen zich richten op het oplossen van uitdagingen op het gebied van defensie en veiligheid, en het aanscherpen van de technologische voorsprong van de NAVO op gebieden variërend van kunstmatige intelligentie en cyber, tot 5G, hypersonics en autonome systemen. Het jaarverslag (pdf 172 pagina’s)  van de secretaris-generaal voor 2023 beschrijft het werk en de prestaties van de NAVO gedurende het hele jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.