Bijgewerkt: 29 april 2024

NATO verwelkomt het besluit van Turkije om de toetredingsprotocollen van Zweden te steunen

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
11-07-2023

Op 10 juli 2023 ontmoetten president Recep Tayyip Erdoǧan van Turkije, premier Ulf Kristersson van Zweden en NATO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg elkaar op de NATO-top in Vilnius.

Sinds de laatste NATO-top hebben Zweden en Turkije nauw samengewerkt om de legitieme veiligheidszorgen van Turkije aan te pakken. Als onderdeel van dat proces heeft Zweden zijn grondwet gewijzigd, zijn wetten gewijzigd, zijn samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding tegen de PKK aanzienlijk uitgebreid en de wapenexport naar Turkije hervat, allemaal stappen die zijn uiteengezet in het trilaterale memorandum dat in 2022 is overeengekomen.

Foto Amstelveen
(Foto NATO - 2023)

Recep Tayyip Erdoǧan president van Turkije, Jens Stoltenberg NATO-secretaris-generaal en Ulf Kristersson premier van Zweden op 10 juli 2023 in Vilnius, Litouwen

Zweden en Turkije kwamen overeen hun samenwerking voort te zetten in het kader van zowel het trilateraal permanent gezamenlijk mechanisme dat is opgericht op de NATO-top in Madrid in 2022, als in het kader van een nieuw bilateraal veiligheidspact dat jaarlijks op ministerieel niveau bijeenkomt en waar nodig werkgroepen opricht. Tijdens de eerste bijeenkomst van dit veiligheidspact zal Zweden een routekaart presenteren als basis voor zijn voortdurende strijd tegen terrorisme in al zijn vormen en manifestaties voor de volledige uitvoering van alle elementen van het trilaterale memorandum, met inbegrip van artikel 4. Zweden herhaalt dat het zal geen steun verlenen aan YPG/PYD en de organisatie die in Turkije wordt beschreven als FETÖ.

Zowel Zweden als Turkije waren het erover eens dat samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding een langetermijninspanning is, die ook na de toetreding van Zweden tot de NATO zal worden voortgezet. Secretaris-generaal Stoltenberg bevestigde ook opnieuw dat de NATO terrorisme in al zijn vormen en manifestaties categorisch veroordeelt. De NATO zal haar werk op dit gebied aanzienlijk intensiveren, onder meer doordat de secretaris-generaal, voor het eerst bij de NATO, de functie van speciale coördinator voor terrorismebestrijding instelt.

Wij verplichten ons tot het principe dat er geen beperkingen, belemmeringen of sancties mogen zijn voor defensiehandel en investeringen tussen Bondgenoten. We zullen werken aan het wegnemen van dergelijke belemmeringen. Zweden en Turkije zijn ook overeengekomen om de economische samenwerking te intensiveren, via heGemengd Economisch en Handelscomité (JETCO). Zowel Turkije als Zweden zullen kijken naar mogelijkheden om de bilaterale handel en investeringen te vergroten. Zweden zal actief steun verlenen aan inspanningen om het EU-toetredingsproces van Turkije nieuw leven in te blazen, inclusief modernisering van de douane-unie EU-Turkije en visumliberalisering.

Op basis hiervan, en gezien de noodzaak van afschrikking en verdediging van het Euro-Atlantisch gebied, zal Turkije het Toetredingsprotocol voor Zweden toezenden aan de Grote Nationale Vergadering en nauw samenwerken met de Vergadering om te zorgen voor ratificatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.