Bijgewerkt: 8 mei 2024

NH Media wil niet met 1Amstelveen samenwerken

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-07-2023

Het College B en W Amstelveen informeert de raadsleden over de Stand van zaken motie Uitgangspunten lokale media

'Geachte raad,

Tijdens de raadsvergadering van 14 december 2022 heeft uw raad de motie ‘Uitgangspunten lokale media’ aangenomen met het verzoek om een nieuw lokaal mediabeleid uit te werken, dat aansluit op het nieuwe omroepbestel per 1 januari 2025.

Op 30 mei 2023 kwam het Rijk met de visiebrief lokale omroepen, waarvan de uitwerking nog ontbreekt. Kern van het nieuwe bestel is om door schaalvergroting en professionalisering tot een kwalitatief toekomstbestendige lokale publiek omroep te komen. Dat betekent dat regionale en lokale omroepen de samenwerking moeten opzoeken en de krachten moeten bundelen. Niet alleen in het kader van het nieuwe omroepbestel maar ook om de kwaliteit te verhogen en kosten te besparen.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Het College B en W van Amstelveen vlnr.: Adam Elzakalai (VVD) wethouder, Bert Winthorst gemeentesecretaris, Floor Gordon (D66) wethouder, Herbert Raat (VVD) wethouder, Tjapko Poppens burgemeester, Frank Berkhout (D66) wethouder en Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder op 30 juni 2022

Bovengenoemde uitgangspunten zijn uitgewerkt in de Notitie Mediabeleid 2023-2024 die op 18 juli jl. op de agenda van onze B en W vergadering stond. Belangrijk punt in het beleid is een subsidie om verregaande samenwerking tussen de lokale omroep en NH Media vorm te geven. Dit sluit aan bij de criteria voor vernieuwing en samenwerking zoals op 24 maart 2021 door uw raad is vastgesteld. In plaats van de huidige financiering vanuit het gemeentefonds gaat de Rijksoverheid zelf zorgen voor een basisbekostiging voor lokale publieke omroepen.

Op maandag 17 juli 2023 werden wij verrast door een e-mail van NH Media, waarin zij meldden er om diverse redenen voor te kiezen geen geld en energie meer te steken in een samenwerking met 1Amstelveen, maar die energie te steken in de uitbreiding van het eigen nieuwsteam. NH Media ziet op dit moment geen mogelijkheden om een eventuele samenwerking met 1Amstelveen te verkennen.

Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling, omdat zonder deze samenwerking de gewenste kwalitatieve toekomstbestendige lokale publiek omroep lastig is te realiseren. Om die reden hebben wij besloten de Notitie Mediabeleid aan te houden. Na het zomerreces zullen wij ons herbezinnen op het mediabeleid.

Per 24 augustus 2024 vervalt de vijfjarige aanwijzing van Stichting RTV Amstelveen als lokale omroep. Deze week hebben wij de aankondiging van het Commissariaat voor de Media ontvangen betreffende de openstelling van de aanwijzingsprocedure. Uiterlijk 24 februari 2024 kunnen partijen een aanvraag indienen om aangewezen te worden als lokale omroep voor Amstelveen. De aanvullende toetsingscriteria, zoals door uw raad vastgesteld op 24 maart 2021, moeten uiterlijk op 13 oktober 2023 aan het Commissariaat kenbaar worden gemaakt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.