Bijgewerkt: 15 juni 2024

Na 57 jaar verandert kenteken personenauto

Nieuws -> Informatief

Bron: RDW / Wikipedia / Amstelveenweb
19-05-2008

Vandaag op 19 mei 2008 verschijnt na 57 jaar een volledig nieuw kenteken op de personenauto’s. Verkeersminister Camiel Eurlings reikt samen met Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW, het eerste personenautokenteken uit met twee cijfers, drie letters en één cijfer. De energiezuinige Volkswagen Golf Plus (diesel) van de heer Antonides uit Ermelo draagt het kenteken 01-GBB-1. De uitreiking vond om 11.00 uur plaats bij het Instituut voor Automobiel Management (IVA) in Driebergen.

Nieuwe combinatie na 57 jaar

Voor het eerst bestaat het kenteken uit twee cijfers, drie letters en één cijfer. Deze combinatie is in 2002 na onderzoek van TNO naar voren gekomen als de best te lezen en te onthouden combinatie. Vanaf 1951 gebruikte Nederland alleen tweetallen van letters en cijfers. 57 jaar later zijn alle geschikte kentekencombinaties hiervan op. Met de nieuwe combinatie kunnen ongeveer 3 miljoen voertuigen een nieuw kenteken krijgen. De RDW is onder meer verantwoordelijk voor het beheer van het kentekenregister en de afgifte en inname van kentekenplaten.
\

Kenteken Amstelveen
(RDW - 2008)

De nieuwe kentekenplaat van Nederland


Unieke registratiewijze

Het kenteken is belangrijk voor de handhaving van verkeersveiligheid en de opsporing van criminaliteit. Via het kenteken zijn immers alle technische gegevens en de gegevens van de eigenaar/houder te achterhalen. Hierdoor kan die aangesproken worden op zijn weggedrag, de technische staat van zijn voertuig, de verzekeringsplicht, de APK-plicht en motorrijtuigenbelasting. Ook bij andere vormen van criminaliteit is het kenteken een goed hulpmiddel om de dader te achterhalen. Al met al een unieke registratiewijze waar het buitenland met bewondering naar kijkt.

Daarnaast speelt het kenteken en het kentekenregister een rol in ‘Anders Betalen voor Mobiliteit’. Daarom is het van groot belang om een betrouwbaar en fraudebestendig kentekenregister te hebben.

Goed vastschroeven

Omdat er zoveel afhankelijk is van het kenteken, vindt minister Eurlings het belangrijk dat iedereen de kentekenplaat goed vastzet om het risico van diefstal of verlies te verkleinen. “Er verschijnen regelmatig berichten dat steeds meer kentekenplaten gestolen worden. Dat is linke soep, dan moet je zelf nieuwe kentekenplaten aanvragen om niet op te draaien voor overtredingen die een ander met jouw kenteken begaat. Daarom zal ik deze nieuwe kentekenplaat extra goed vastschroeven.”

Verboden combinaties

In de nieuwe cijfer-lettercombinatie worden helemaal geen klinkers gebruikt. Ook de letter Y doet niet mee. Gebruik van klinkers maakt de kans op maatschappelijk onaanvaardbare of grievende lettercombinaties te groot. Ook worden de letters C en Q niet gebruikt, omdat deze letters teveel op een nul lijken. De W en O staan alleen als eerste letter op de plaat van een caravan, aanhangwagen of een oplegger. Daarnaast worden ook de zes lettercombinaties GVD, NSB, TBS, LYK, SS en SD niet gebruikt.

Wat is een kenteken?

Een kenteken is een metalen of kunststof plaat die aan een motorvoertuig of een aanhangwagen voor de officiële identificatie-doeleinden wordt bevestigd. De registratie-id is een numerieke of alfanumerieke code, die een unieke identificatie van het voertuig in de afgifte van de regio’s mogelijk maakt.

In sommige landen is het identificatienummer uniek is in het hele land. In andere landen, is uniek binnen elke staat of provincie.
De meeste regeringen eisen dat een kentekenplaat moet worden gekoppeld aan zowel de voor-en achterzijde van een voertuig, hoewel bepaalde rechtsgebieden of voertuigen, zoals motorfietsen, slechts een plaat, meestal aan de achterzijde genoeg is.

Nationale databanken bevatten ook andere informatie over het voertuig, zoals het merk, model, de kleur, het jaar van vervaardiging, de motor omvang, aard van de gebruikte brandstof en het aantal kilometers gedurende de voertuigen per jaar, (of twee jaar) technische test (APK), voertuig identificatie (chassis)-nummer en de naam en het adres van het voertuig van de geregistreerde eigenaar of houder.

EU

Volgens de regels van de Europese Unie moet wit, of geel kenteken in een gemeenschappelijk formaat uitgegeven worden. Toch maken een aantal individuele lidstaten nog steeds gebruik van verschillende niet-EU-formaten.

In België, -bijvoorbeeld, is nog steeds mogelijk op de voertuigen de oudere kleine witte kentekenplaten met rode letters te gebruiken. In Italië bestaat nog steeds de mogelijkheid kleinere platen gebruiken aan de voorzijde van een voertuig, terwijl de achterste kentekenplaat voldoet aan de gebruikelijke EU-formaat.

Het gemeenschappelijk ontwerp bestaat uit een blauwe strook aan de linkerzijde van de plaat, die de EU motief (12 gele sterren), samen met de landcode van de lidstaat waar het voertuig is geregistreerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.