Bijgewerkt: 26 mei 2024

Nationale Fietsmaand

Nieuws -> Sport

Bron: Batavus Fietsmaand
13-04-2006

Sensatie en spektakel zijn de thema's van de vijf bijzondere weekeinden, die tussen 22 april en 21 mei 2006 in het kader van de nieuwe Batavus Fietsmaand plaatsvinden. Zo zal er als kick-off op Schiphol een sprintwedstrijd worden gehouden tussen het nationale sprintteam en een startende Cessna.

Daarnaast is er in Dordrecht een driebruggen-wedstrijd, kun je fietsen door de oude stad, is er een f iets wedstrijd op het Zandvoortse circuit en komt er voor amateurs een professioneel Tour de Franee-parcours in Valkenburg. Daar kun je ook in grotten tweewieleren. In en rond Winterswijk zijn er verder bijzondere GPS-tochten .

Voor de recreatieve fietsers zijn er in die maand bijna 200 bijzondere tochten uitgezet in het hele land. Soms ook met een opmerkelijke invalshoek, want in Kaatsheuvel kun je bijvoorbeeld dwars door het Efteling hotel fietsen. In Groot-Ammers volg je de ooievaarsnesten en op Wieringen kun je de woonplaats van de vroegere bewoners, de Vikingen, bezoeken.

De organisatoren van de le Batavus Fietsmaand gaan ervan uit dat tijdens het ruim vier weken durende evenement vele tienduizenden Nederlanders de speciale weekenden bezoeken of aan een of meer speciale fietstochten deelnemen.

Dit nieuwe evenement komt in de plaats van de Landelijke Fietsdag, die de afgelopen 32 jaar steeds op de tweede zaterdag in mei plaats vond. De start van de Fietsmaand (op zaterdag 22 april) sluit naadloos aan op de slotdag van de Nationale Sportweek, die in het teken van fietsen staat.

De initiatiefnemers van de naar hoofdsponsor vernoemde Batavus Fietsmaand zijn het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (N8TC), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en de Vrienden van het Platteland. Met deze organisaties zijn vrijwel alle vormen van fietsen onder één dak gebracht en kunnen er zowel recreatieve (VW-)fietstochten van 30 tot 50 kilometer als NTFU-toerfietstochten tussen 80 en 120 kilometer worden verreden. Daarnaast kan elke geïnteresseerde de verschillende wielrendisciplines van de KNWU leren kennen. De kalenders van NTFU en KNWU zijn daartoe in de Batavus fietsmaand ingepast.


De Batavus Fietsmaand wordt daarmee een evenement waarop fietsen in de breedst mogelijke zin centraal staat. Het goede doel is overigens weer KWF Kankerbestrijding, waarbij deelnemende fietsers (financieel) energie bij elkaar kunnen fietsen.

De hoogtepunten van het programma

Zaterdag 22 april

Fietsevenement Schiphol

Thema: Groen & Fietsen

Onder het motto Fiets de natuur van Schiphol in!

zijn er tal van activiteiten op en rond de

luchthaven.

Zondag 30 april

Fietsevenement Valkenburg

Thema; Berg & Fietsen

In Zuid-Limburg is het fietsen door de grotten en

over het Tour de France-parcours. De Cauberg

is in handen van de amateurs.

Zaterdag 6 mei

Fietsevenement Dordrecht

Thema: Water & Fietsen

De Dordtse bruggen staan open voor de

tweewielers en fietsen kan door en tussen het

waterlandschap van de Biesbosch. Ook de

grachten van Dordrecht zijn bereibaar.

Zaterdag 13 mei

Fietsevenement Winterswijk

Thema: GPS & Fietsen

In de Achterhoek kun je het (on)bekende

platteland ontdekken met de moderne

technieken van de GPS.

Zondag 21 mei

Fietsevenement Zandvoort Thema: Racen & Fietsen Formule 1 voor tweewielers, over de Tarzanbocht en de Hunzerug. Het snelle race-circuit van Zandvoort is voor de fietser. Bijna 200 recreatieve toerfietsroutes door het hele land. Een aantal is bijzonder en/of boeiend.

Zomaar een greep

Op de Veluwe heb je naar de Hanzestedenroute ook de Renderklippenroute en de Veluws Landlevenroute. Natuurlijk is er ook een Koninklijke route.

Wie de Flevoboulevard fietst maakt een tocht van golfbaan tot overdekte skihal en van kleiduivenschieten tot een pretpark met rollercoaster. Ravitaillering is er van pannenkoekenhuis in het bos tot aan restaurant aan hetwater.

Het Rondje Overbetuwe voert de fietser door het Betuwse landschap en langs de werkers in de fruitgaarden.

In Noord- en Midden-Limburg zijn via de Peel- en de Maasduinen-route bossen, heide, water en stuifduinen, maar ook verse asperges te vinden.

In Zuid-Holland en Utrecht is het Struinen en Vorsen, dat is een trekvaarttocht in de omgeving van Woerden en Oudewater. Op het voormalig eiland Wieringen is er een fietsroute langs de plaatsen waar de Vikingen geleefd hebben.

Er is tenslotte een Waterfietsroute in Dordrecht, een Theetuinenroute in Nieuwendijk/Zuid-Beijerland en een Ooievaarsroute in Groot-Ammers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.