Bijgewerkt: 15 juni 2024

Nationale Archeologiedagen 2023 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: VHA/Nationale Archeologiedagen
11-06-2023

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 gaan alle archeologische deuren in Nederland wijd open voor de Nationale Archeologiedagen. Tijdens dit jaarlijkse evenement worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij kennis en verhalen over archeologie worden gedeeld. Of je jong bent of oud, een kenner of een leek, iedereen is van harte welkom.

Tijdens de Archeologiedagen krijgen bezoekers de unieke kans om archeologische vondsten van dichtbij te bekijken en meer te leren over het onderzoek en de technieken die archeologen gebruiken. Sommige gelukkigen kunnen zelfs deelnemen aan opgravingen en zo actief meewerken aan de ontrafeling van het verleden. Je ontmoet archeologen, kunt vragen stellen en een exclusief kijkje nemen achter de schermen van de archeologische wereld.

Foto Amstelveen
(Foto G. Lindeman - 2011)

Een uitgegraven skelet, aangetroffen bij het onderzoek op het Dorpsplein van Amstelveen in 2011

Het programma van de Archeologiedagen is bijzonder gevarieerd en verspreid over het hele land. Ben je geïnteresseerd in wat er in de bodem gevonden is, kom dan naar de open (onderwater) depots of bezoek een van de vele archeologische musea. Vaak hebben zij voor de archeologiedagen een speciaal programma. Wil je naar buiten dan kun je aansluiten bij een archeologische fiets- en wandeltocht, of op stap met meet archeologieapp. En hoe fascinerend is het om mee te kijken bij een opgraving. Dit jaar kunnen we over de schouders van de archeologen meekijken naar sporen uit de late prehistorie en naar een opgraving van de Limesweg. De jongste archeologen in spe kunnen door het hele land graven, bouwen, spelen en onderzoeken. En er is meer, veel meer.

Ook dit jaar heeft archeologisch Nederland weer een prachtig programma samengesteld. In alle provincies worden honderden activiteiten georganiseerd en iedereen is uitgenodigd om deel te nemen. Kom en ontdek de fascinerende wereld van archeologie tijdens de Nationale Archeologiedagen! Voor meer informatie over de verschillende activiteiten en het volledige programma van de Nationale Archeologiedagen, kun je terecht op www.nationalearcheologiedagen.nl .

Heeft u altijd al willen weten wat archeologie inhoudt en wat er in Amstelveen is gevonden? Tijdens de Nationale Archeologiedagen besteden de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) afdeling Amsterdam en omstreken en de VHA (Vereniging Historisch Amstelveen) aandacht aan archeologie en geschiedenis.

Foto Amstelveen
(Foto G. Lindeman - 2011)

De opgraving op het Dorpsplein in volle gang. Links op de foto ligt een van de skeletten

Op zaterdag 17 juni 2023 is onze locatie aan Orion 19A in Amstelveen tussen 11 uur en 16 uur voor het publiek geopend. Om 12 uur wordt een presentatie gegeven over archeologie, gekoppeld aan een rondleiding langs het archeologisch materiaal. Om 14.30 uur kan naar een lezing over de geschiedenis van Amstelveen worden geluisterd.

Gedurende de hele dag geven wij informatie over onze activiteiten. Kinderen kunnen kennis maken met archeologie en geschiedenis door een speurtocht te doen aan de hand van vragen en tevens kunnen zowel kinderen als volwassenen archeologische voorwerpen laten determineren. Er is een doorlopende fotopresentatie van oude foto’s van Amstelveen. Ook kunt u snuffelen tussen tweedehands boeken over geschiedenis en archeologie op de historische boekenmarkt.

Komt u ook langs op 17 juni 2023 tijdens de Nationale Archeologiedagen? Tijdstip: 11.00 uur tot 16.00 uur. Locatie: Orion 19A, 1188 BZ AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.