Bijgewerkt: 25 juni 2024

Navigeren met een PNA of met een PDA?

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
22-07-2008

Navigatie is het proces van planning, lezen en de controle uitoefenen op de beweging van een voertuig van de ene plaats naar de andere. Het woord navigeren is afgeleid van het Latijnse Navis -"schip" en “agere " - te verplaatsen. Alle navigatietechnieken omvatten: het bepalen van de eigen positie ten opzichte van het vertrekpunt en de bestemming en uitzetten van een richting.

Dopplereffect

De meeste moderne navigatie is gebaseerd op de posities die worden bepaald door elektronische ontvangers die informatie, afkomstig van satellieten, verzamelen. In de jaren van 1960 lanceerde de Amerikaanse marine het TRANSIT- of NAVSAT-systeem (Navy Navigation Satellite System). Hierbij werd gebruik gemaakt van het Dopplereffect om de positie te bepalen.

Vanaf 1978 begon het Amerikaanse ministerie van defensie satellieten te lanceren voor het NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System), beter bekend als GPS. Het meetprincipe van het Global Positioning System is gebaseerd op de afstandsmeting tussen satelliet en ontvanger en het bekend zijn van de positie van de satelliet.

GPS Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De GPS statusoverzicht van een PDA. In dit geval zijn de satellieten 15, 9 en 18 goed zichtbaar met redelijke ontvangstkwaliteit voor de ingebouwde GPS ontvanger en de navigatiesoftware kan de opgegeven route berekenen. Zonder GPS signaal ontvangst, werkt het systeem niet


Digitale kaart

De eerste navigatiesystemen in auto’s en de digitale kaarten werden door Philips en Bosch ontwikkeld. Bosch Data heeft de kaart van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gedigitaliseerd, Tele Atlas van de wegen in de Benelux en de Amerikaanse ETAK Inc. zorgde voor de digitale kaarten van de USA en Groot Brittannië.

Philips gebruikte de door Navtech ontwikkelde kaarten, dat tegenwoordig Navteq heet en is opgekocht door Nokia. Als antwoord heeft TomTom, Tele Atlas opgekocht, dus de oorlog op de navigatiemarkt duurt voort. Google Maps gebruikt bijvoorbeeld de Tele Atlas software, terwijl Navteq in de apparaten van Garmin en Nokia zijn te vinden.

PNA

Een Personal Navigation Assistant (PNA), is een draagbare elektronische apparaat, dat een combinatie van een positionering vermogen (zoals GPS) en navigatiefuncties heeft.

De eerste PNA’s waren handheld GPS eenheden (circa medio 1980) die in staat waren om de locatie van de gebruiker op een elektronische kaart weer te geven. Deze eenheden hadden eenvoudige navigatiefuncties. Deze eerste generatie van PNA’s werden vooral gebruikt in de vrije tijd, op de zee en tijdens het wandelen.

GPS Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een Medion PNA is bezig met een route demo af te spelen op de snelweg A9, richting Amsterdam


De nieuwste generatie van de PNA’s hebben geavanceerde navigatiefuncties en hebben een ruime keuze aan gebruiker interfaces met landkaarten, afslagen, begeleiding en gesproken instructies. De meest moderne PNA’s (2008) van Garmin, Mio, of TomTom gebruiken een commercieel besturingssysteem, zoals Windows CE of Linux. Dit in combinatie met populaire PDA Navigatie software pakketten, zoals TomTom Navigator, I-GO 2008, IntelliNav en Destinator. (PNA betekent Personal Navigation Assistant en PDA is Personal Digital Assistant.)

Navigeren met een PDA

Een PDA, een Personal Digital Assistant is een klein draagbare computer, ook bekend als palmtop computer. PDA's hebben kleurenschermen en audio mogelijkheden, waardoor het mogelijk is om ze te gebruiken als mobiele telefoons (smartphones), web browsers, of draagbare mediaspelers. Veel PDA's hebben toegang tot het Internet, intranet of extranet via Wi-Fi of Wireless Wide-Area Networks (WWAN). PDA’s werken meestal met aanraakscherm technologie.

Het voordeel van een PDA versus PNA is, dat een PDA veel meer mogelijkheden heeft, dan een PNA. Het is een klein, maar krachtige handcomputer, met een virtueel toetsenbord, USB, infrarood of Bluetooth poort, uitbreidbaar met een extra geheugenkaart. Ze kunnen op Internet surfen, kunnen gesynchroniseerd worden met een PC thuis, heeft een ingebouwde organiseer software, telefonie functie, tekstverwerking, rekenmachine, spelletjes en natuurlijk de mogelijkheid om een GPS navigatiesoftware te installeren. Het is eigenlijk een miniatuur desktop PC.

Ondanks alle geweldige functies van een PDA kopen veel mensen toch een PNA met één functie: navigeren, want door de vele functies en het soms ingewikkelde systeem in een PDA, is deze niet voor iedereen begrijpelijk. Waarom moet in de auto, wandelend, of op de fiets ook een computer meegenomen worden?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.