Bijgewerkt: 22 januari 2025

Nederlanders maken zich de meeste zorgen over de cyberdreigingen

Nieuws -> Informatief

Bron: Digitale Overheid/Wikipedia
10-08-2022

Nederlanders maken zich de meeste zorgen over cyberdreigingen, gevolgd door geopolitieke dreigingen en de uitval van vitale processen. Dat blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) naar de beleving van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid – staat er in een publicatie van de Digitale Overheid.

Bijna de helft (47%) van de Nederlander maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Nederlanders schatten de kans op cyberdreigingen van alle dreigingen het hoogst in. Ook de verwachte ernst van zo’n gebeurtenis voor de samenleving steeg. Na het stoppen van vitale processen, een stralingsongeval en geopolitieke dreigingen steeg de inschatting van de ernst van een cyberdreiging naar plek 4. De voorgaande 3 metingen had dit thema nog geen plek in de top-5.



Over het onderzoek. Aan Nederlanders werden 17 gebeurtenissen voorgelegd die een dreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Per gebeurtenis konden Nederlanders een inschatting geven van de kans op deze gebeurtenis, de ernst van de gebeurtenis voor de Nederlandse samenleving en hoeveel zorgen ze zich erover maken. Deze Risico- en Crisisbarometer wordt 2 keer per jaar uitgevoerd, in het voor- en najaar. Najaar 2021 was de zorg voor spanningen tussen bevolkingsgroepen het grootst. Najaar 2021 waren dat de infectieziekten. Lees hier de Risico en Crisisbarometer 2022 (pdf 45 pagina’s)

De Risico- en Crisisbarometer bestaat uit twee basismetingen per jaar, in het voorjaar en najaar. Daarnaast kan de Risico- en Crisisbarometer bij een (dreigende) crisis op acute basis worden uitgevoerd. De basismetingen dient dan als vergelijkingsmateriaal voor de resultaten van de spoedmeting .

Een cyberaanval is elke offensieve manoeuvre die gericht is tegen computerinformatiesystemen, computernetwerken, infrastructuren of persoonlijke computerapparatuur. Een aanvaller is een persoon of proces die zonder toestemming toegang probeert te krijgen tot gegevens, functies of andere beperkte gebieden van het systeem, mogelijk met kwade bedoelingen. Afhankelijk van de context kunnen cyberaanvallen deel uitmaken van cyberoorlogsvoering of cyberterrorisme. Een cyberaanval kan worden uitgevoerd door soevereine staten, individuen, groepen, de samenleving of organisaties en kan afkomstig zijn van een anonieme bron. Een product dat een cyberaanval mogelijk maakt, wordt ook wel een cyberwapen genoemd.

Een cyberaanval kan een bepaald doelwit stelen, veranderen of vernietigen door in te breken in een vatbaar systeem. Cyberaanvallen kunnen gaan van het installeren van spyware op een personal computer tot pogingen om de infrastructuur van hele naties te vernietigen. Juridische experts proberen het gebruik van de term te beperken tot incidenten die fysieke schade veroorzaken, waardoor het onderscheid wordt gemaakt met de meer routinematige datalekken en bredere hackactiviteiten. Cyberaanvallen zijn steeds geraffineerder en gevaarlijker geworden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.