Bijgewerkt: 29 juni 2022

Nederlandse Veteranendag 2009

Nieuws -> Informatief

Bron: Veteranendag.nl / Gem. Amstelveen
16-06-2009


Op zaterdag 27 juni 2009 wordt in Den Haag voor de vijfde maal de Nederlandse Veteranendag gevierd. De Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen -jong en oud. man en vrouw, - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.

Veteranen Amstelveen
(Veteranendag.nl - 2009)

De flyer van de 'Veteranendag 2009'


Het Malieveld, de Ridderzaal en een deel van de Haagse binnenstad zijn het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma. Veteranen komen tijdens het programma nadrukkelijk aan het woord en in beeld, o.a. in de Ridderzaal, in het defilé, op het Malieveld en met een rijdend publieksprogramma in de Haagse binnenstad. Net als verleden jaar verwacht de organisatie meer dan 50.000 bezoekers.

Veteranen Amstelveen
(Veteranendag.nl - 2009)

'Veteranendag 2009' zegels


Lustrumactiviteiten 2009

Ter gelegenheid van de vijfde editie van de Nederlandse Veteranendag vinden er in de weken voorafgaand aan 27 juni diverse lustrumactiviteiten plaats, zoals de bekendmaking van een set jubileumpostzegels, een vierdaagse fietstocht van Normandië naar Den Haag, een reeks Veteranenconcerten met bekende artiesten, een Dakotavlucht en een parachutistendropping boven de Hofvijver in Den Haag. Meer informatie over de lustrumactiviteiten is te vinden op website van de Nederlandse Veteranendag: www.veteranendag.nl

Veteranendag in Amstelveen

In de gemeente Amstelveen wonen ook veteranen, zowel jonge als oude. Dit jaar vindt de Amstelveense Veteranendag plaats op zaterdag 20 juni 2009 in de Emergohal, Langs de Akker 3, 1186 DA Amstelveen.

Programma:

14.00 uur  Ontvangst

14.30 uur  Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Aansluitend 1 minuut stilte, waarna het Wilhelmus en het Amstelveens lied gezongen wordt

14.50  Gastspreker(s)

15.10  Borrel met hapjes ter afsluiting

16.00  Einde

Veteranen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Amstelveense veteranen tijdens de Dodenherdenking in 2009


Veteraan?

Een (oorlogs) veteraan (Latijn vetus, 'oud') is een persoon die heeft gewerkt, of werkzaam is bij de strijdkrachten, of een persoon die al een lange dienst,of ervaring in een beroep of kantoor heeft.

In Nederland is sinds 1990 [zie Factsheet Veteranenstatus (pdf)] formeel een veteraan een voormalige militair,of een voormalig gemilitariseerde burger met de Nederlandse nationaliteit, die het Koninkrijk heeft gediend onder oorlogsomstandigheden, of tijdens vredesoperaties. Zo iemand wordt ook wel oorlogsveteraan of oud-strijder genoemd.

Veteranendag?

De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Op 24 mei 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen.

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteraan. Nederland telt ruim 140.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. De Veteranendag geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.