Bijgewerkt: 25 december 2024

Nederlandse vrouw gevonden via DNA-match

Nieuws -> Politie

Bron: Interpol/Politie NL
13-10-2024

LYON, Frankrijk – De stoffelijke resten van de in 1990 verdwenen Nederlandse Angelique Hendrix zijn geïdentificeerd, nadat er via INTERPOL een internationale DNA-match werd gemaakt.

In 1991 vonden de Belgische autoriteiten ongeïdentificeerde menselijke resten in Maasmechelen, net over de grens van Angeliques huis in Stein, Nederland. De zaak bleef onopgelost totdat een recente wijziging in de Belgische wetgeving het mogelijk maakte om DNA-profielen te delen met de I-Familia-database van INTERPOL. Deze bevat DNA-gegevens van biologische familieleden van vermiste personen.

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2024)

Angelique Hendrix werd geïdentificeerd via internationale DNA-match 34 jaar nadat ze verdween

De Nederlandse autoriteiten hadden eerder DNA-gegevens van Angeliques familie gedeeld met I-Familia, wat leidde tot de match toen de Belgische autoriteiten DNA-gegevens van de menselijke resten aan INTERPOL verstrekten. Verder onderzoek en samenwerking met België en Nederland bevestigden Angeliques identificatie.

De I-Familia-database is gemaakt en beheerd door INTERPOL en is gebaseerd op vrijwillige DNA-inzendingen van familieleden van vermiste personen. De database wordt gebruikt om DNA-profielen te vergelijken met die van ongeïdentificeerde overleden personen en internationale vermissingszaken.

Deze zaak is de eerste I-Familia-match voor zowel België als Nederland sinds de database in 2021 werd gelanceerd. I-Familia bevat meer dan 21.000 DNA-profielen uit 78 landen en wordt uitsluitend gebruikt voor het oplossen van vermiste personenzaken.



Het is niet gekoppeld aan de criminele databases van INTERPOL. Jürgen Stock INTERPOL Secretaris-Generaal zei: 'De grote doorbraak in de identificatie van Angelique was te danken aan de inspanningen van de Belgische en Nederlandse wetshandhaving en de cruciale rol van I-Familia bij het verstrekken van antwoorden aan families van vermiste personen. Bij vermiste personen speelt internationale samenwerking een cruciale rol bij het in staat stellen van onderzoekers om de verschillende puzzelstukjes rond de verdwijning van een persoon op hun plaats te leggen.'

De I-Familia-database is ook een belangrijk onderdeel van de aparte internationale oproep Identify Me die eerder deze week werd gelanceerd, waarin de hulp van het publiek wordt ingeroepen bij het achterhalen van de identiteit van onbekende overleden vrouwen die in zes Europese landen zijn aangetroffen. Leden van het publiek met informatie over de omstandigheden van Angelique's verdwijning kunnen contact opnemen met de Nederlandse politie via www.politie.nl/angelique . Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip of informatie die deze zaak oplost.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.