Bijgewerkt: 29 april 2024

Negatief resultaat van 3,5 miljard euro in 2023 van DNB

Nieuws -> Informatief

Bron: DNB
23-02-2024

De Nederlandsche Bank (DNB) boekt over 2023 een negatief resultaat van bijna 3,5 miljard euro. Het grootste deel hiervan (ruim 2,3 miljard euro) wordt opgevangen door de voorziening voor financiële risico’s, het resterende verlies van ruim 1,1 miljard euro gaat ten laste van kapitaal en reserves. Deze cijfers zijn in lijn met eerdere verwachtingen. De buffers van DNB zijn naar verwachting groot genoeg om toekomstige verliezen op te vangen.

Foto Amstelveen
(Foto © DNB - 2022)

Prof. dr. Klaas Knot (1967) president van De Nederlandsche Bank

Het negatieve resultaat over 2023 is een gevolg van de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank in dat jaar doorvoerde om de inflatie terug te dringen. Doordat de rente werd verhoogd, zijn de rentelasten voor DNB toegenomen terwijl de rentebaten nauwelijks toenamen. De renteverhogingen van centrale banken leiden ook elders tot negatieve resultaten, binnen en buiten de eurozone. Zo heeft de ECB gisteren een negatief resultaat van 7,9 miljard euro bekend gemaakt dat - net zoals bij DNB - grotendeels wordt opgevangen via de inzet van een voorziening voor financiële risico’s. Onder de streep bedraagt het verlies van de ECB(Verwijst naar een externe site) 1,3 miljard euro. Eerder maakte de Federal Reserve al een recordverlies(Verwijst naar een externe site) van zo’n 114 miljard dollar wereldkundig.

Toelichting . De jaarcijfers in dit bericht zijn afkomstig uit de concept DNB-jaarrekening 2023. Die is opgesteld in lijn met de voor de Europese Centrale Bank (ECB) en het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) geldende modellen en grondslagen voor waardering en resultaatbepaling. De jaarrekening 2023 kan nog worden aangepast, onder andere als gevolg van gebeurtenissen na balansdatum. Daarnaast kan sprake zijn van afrondingsverschillen. Op de cijfers in dit document heeft geen accountantscontrole plaatsgevonden. DNB publiceert haar jaarverslag op 14 maart 2024.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.