Bijgewerkt: 23 november 2024

Nepagenten lichten senioren op in Amstelland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
24-02-2012

Het aantal oplichtingszaken waar senioren bij betrokken zijn, is flink gestegen. Naast rechercheonderzoek, geeft de politie voorlichtingsbijeenkomsten, en is een speciale 'tipkaart' ontwikkeld.

“Met de politie.” Oplichters hebben een nieuwe truc. Na de postpakketbezorger, de monteur en de bankmedewerker die zogenaamd een bankpas komt wisselen, doen criminelen zich steeds vaker voor als rechercheur. “Het aantal oplichtingen is vorig jaar helaas gestegen van 306 naar 470”, zegt Annelies van Voornveld projectleider Senioren en Veiligheid van de politie Amsterdam-Amstelland.

“Gelukkig zien we, dat steeds meer pogingen tot oplichting mislukken, doordat het slachtoffer de truc tijdig doorziet. “ Het oplichten gaat als volgt: de nepagent belt het potentiële slachtoffer met de mededeling, dat zijn of haar bankgegevens zijn aangetroffen op een inbeslaggenomen laptop. Vervolgens wordt de senior doorverbonden met een persoon die zich voordoet als een medewerker van een bank.

Deze crimineel achterhaalt vervolgens de pincode van het slachtoffer, waarna zoals telefonisch afgesproken is, een ‘koerier’ de bankpas komt halen. Iemand van de politie, of de bank zal nooit op deze manier te werk gaan, zegt niet alleen de politie, ook bijvoorbeeld de ING bevestigt dit.

"Helaas komt het voor dat criminelen zich voordoen als medewerker van de bank. We doen er alles aan om onze klanten te waarschuwen tegen dergelijke oplichtingspraktijken. Belangrijk is, dat de ING haar klanten nooit via de telefoon om persoonlijke gegevens als pincode, of wachtwoord vraagt. Geef deze dus nooit af.” Volgens Van Voornveld is de impact op ouderen die opgelicht worden groot.

 “Ze zijn goed van vertrouwen. Het heeft enorme gevolgen als dat vertrouwen zo wordt beschaamd.” De politie wil senioren alert maken. Naast uitvoerig rechercheonderzoek, geeft de politie daarom interactieve voorlichtingsbijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen leed en schade te besparen. Het afgelopen jaar werden bijna 50 bijeenkomsten georganiseerd, waar ongeveer 1.500 senioren op af kwamen.

Vrijwilligers spelen de meest voorkomende trucs na, waarna de bezoekers samen met een aanwezige buurtregisseur tips bedenken om oplichters te slim af te zijn. Van Voornveld: “We proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen slachtoffer worden, daarom maken we duidelijk wat mensen zelf kunnen doen.” Een belangrijk hulpmiddel is de kaart met tips om oplichting te voorkomen.

De kaart, die vorig jaar door 12.500 personen werd ontvangen, is recent vernieuwd. “De tips – zoals doe nooit zomaar open, gebruik altijd een kierstandhouder en geef nooit uw pin en pas af – worden geïllustreerd met pictogrammen. Plaatjes blijven nu eenmaal beter hangen dan alleen tekst”, aldus Van Voornveld. De zelfklevende kaart wordt door wijkteams verspreid, en is op te vragen via seniorenenveiligheid@amsterdam.politie.nl . Van Voornveld: “Ons advies: plak de sticker als een geheugensteun bij de voordeur. Dan wordt u nooit verrast door een oplichter.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.