Bijgewerkt: 5 december 2022

Nestlé Nederland koopt vanaf nu alleen duurzaam ingekochte cacao

Nieuws -> Informatief

Bron: Nestlé Nederland
25-05-2017

Nestlé Nederland koopt vanaf nu voor al haar merken duurzaam gecertificeerde cacao in, in samenwerking met UTZ. Nestlé’s Nederlandse chocolademerken zijn onder meer KITKAT, SMARTIES, Nestlé L’ATELIER en LION. Met deze belangrijke mijlpaal is de fundering voor de productie van duurzame chocolade gelegd. Het Nestlé Cocoa Plan werd gelanceerd in 2009 met als pilaren Beter leven, Betere landbouw en Betere cacao. Het is het resultaat van een co-creatie van alle partijen in de cacaoketen. Op 24 mei 2017 organiseerde Nestlé Nederland haar eerste Nestlé Cocoa Plan Forum, om gezamenlijk de volgende stap richting het grotere potentieel van het plan én de hele cacaoketen te bepalen. Het Nestlé Cocoa Plan draagt bij aan de missie van Nestlé. Verbeteren van kwaliteit van leven en bijdragen aan een gezondere toekomst.

Het Nestlé Cocoa Plan Forum. Van Cargill tot Ahold en de consument, vele schakels uit de cacaoketen waren aanwezig bij het Forum. Het verkennen van de volgende stap en het grotere potentieel van het Nestlé Cocoa Plan bracht de waardeketen naar een gezamenlijk ideaal. “Nestlé en Cargill Cocoa & Chocolate werken al sinds 2009 samen aan het opzetten van een duurzame productieketen voor cacao door middel van hun specifieke progamma’s (Nestlé Cocoa Plan en Cargill Cocoa Promise)”, aldus Taco Terheijden, Directeur Sustainability, Cargill Cocoa & Chocolate. “Beide bedrijven delen een gemeenschappelijke visie en we zijn ons ervan bewust dat we collectief meer bereiken door het delen van kennis en ervaringen. Het verbeteren van de leefomstandigheden van cacaoboeren is van cruciaal belang om de toekomst van de cacaosector te waarborgen. Samenwerkingsverbanden als deze zijn essentieel om een tastbare verbetering  te maken in het leven van toekomstige generaties cacaoboeren. Cargill is trots om sinds het begin van het Nestlé Cocoa Plan een partner te zijn.”Beter leven. Het Nestlé Cocoa Plan richt zich op het verbeteren van de levens van boeren, vrouwen en kinderen. Het baanbrekende Child Labour Monitoring and Remediation System volgt alle kinderen van de boeren die aan Nestlé leveren. Nestlé is de eerste cacaoproducent die een onderzoeks- en preventiesysteem voor kinderarbeid implementeerde. Met onze partners en leveranciers onderzoekt het bedrijf hoeveel kinderarbeiders er zijn, waar ze werken, waarom ze werken en hoe ze het beste geholpen kunnen worden. Op dit moment zijn er meer dan 37.000 boeren onderdeel van het systeem. Activiteiten om kinderarbeid tegen te gaan bestaan bijvoorbeeld uit het verschaffen van geboortecertificaten voor kinderen aan gezinnen en inkomsten genererende activiteiten voor vrouwen.

Meer dan duizend vrouwen worden gesteund in het ontwikkelen van vaardigheden om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. En het plan gaat verder. Nestlé inventariseert wat de specifieke behoeften zijn in een gemeenschap en levert dan de voorzieningen. Zo zijn er 42 scholen gebouwd in Ivoorkust, wordt de water- en sanitaire infrastructuur continu verbeterd en krijgen gemeenschappen onderwijs in hygiëne. Het bedrijf beloont boeren voor het leveren van een betere kwaliteit cacao door zowel in natura te helpen als middels een prijs premium. “Het Nestlé Cocoa Plan is een reis”, zegt Darrell High, Hoofd van het Nestlé Cocoa Plan. “Een reis, waarin we de levens van de boeren verbeteren, het vertrouwen van mensen terugverdienen door open te zijn over de situatie en het feit erkennen, dat we niet altijd direct een antwoord hebben op de uitdagingen die we onderweg tegenkomen. We hebben ongelooflijk veel geleerd in de afgelopen jaren. Het Nestlé Cocoa Plan wil transparantie én traceerbaarheid van onze cacao borgen en daarvoor vinden we een steeds betere aanpak.”

Betere landbouw. Nestlé begeleidt 40.000 boeren per jaar in het verhogen van hun oogst en verbeteren van de kwaliteit, waardoor zij hun levensonderhoud kunnen verbeteren. Één van Nestlé’s doelen is boeren helpen winstgevende boerenbedrijven te runnen. Daarvoor verspreidt zij bijvoorbeeld 2,2 miljoen ziekteresistente cacaoplanten aan boeren die hiermee hun oude, uitgeputte bomen kunnen vervangen. Zo stijgt de oogst en de kwaliteit van de oogst van het land van de boer. Nestlé verbetert de toegang tot betere materialen en gereedschap, zodat het werk efficiënter wordt. Bovendien is er een breed programma waarin boeren onderling actief kennis delen in hun gemeenschap.

Betere cacao: 100% UTZ gecertificeerd. Samen met haar boeren, werkt Nestlé aan duurzame en kwalitatief betere cacao. “We hebben belangrijke pijlers om daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen,” - aldus Martine Olijslagers, Business Executive Officer Nestlé Confectionery Nederland. “Transparantie: Hoe werken we en vanuit welke waarden? Als ook traceerbaarheid: Waar komt onze cacao vandaan? Daarbij lange termijn relaties bouwen binnen onze waardeketen, ons respect voor de omgeving en onze activiteiten om ontbossing te voorkomen. Om een betere en duurzamere waardeketen te bereiken is het delen van kennis binnen de cacaoketen bijzonder belangrijk. Het Forum vandaag was een grote stap in het creëren van meer transparantie in Nederland.”

UTZ is een programma en keurmerk voor wereldwijde duurzame landbouw. Duurzame landbouw helpt boeren, medewerkers en hun families om hun ambities te bereiken en draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke grondstoffen, nu en in de toekomst. Voor meer informatie kijk op: www.utz.org

Nestlé is ‘s werelds grootste voedingsmiddelenproducent. We zijn in 189 landen wereldwijd aanwezig en onze 328.000 medewerkers zijn gecommitteerd aan Nestlé’ s missie om de kwaliteit van leven te verbeteren en bij te dragen aan een gezondere toekomst. Wij richten ons met deze missie op individuen en gezinnen, leefgemeenschappen en de planeet. Nestlé biedt een breed portfolio van producten en diensten waar mensen en hun huisdieren ieder moment van de dag van kunnen genieten. De bijna 2000 merken variëren van wereldwijd iconische merken als NESCAFÉ en NESPRESSO tot en met lokale favorieten als BROS. In Nederland worden daarnaast onder meer MAGGI, KITKAT, Nestlé babyvoeding zoals NESTLÉ PyjamaPapje en NAN OPTIPRO verkocht, alsook water waaronder SAN PELLEGRINO en VITTEL, en voeding voor honden en katten zoals FELIX, BONZO en Purina ONE. Nestlé is sinds haar oprichting meer dan 150 jaar geleden gevestigd in het Zwitserse Vevey. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen, onze babyvoedingsfabriek in Nunspeet. Bij Nestlé Nederland werken ruim 1000 mensen. Voor meer informatie: www.nestle.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.