Bijgewerkt: 21 november 2024

Netbeheerder Liander en Amstelveen werken samen aan een sterker stroomnet

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-10-2023

Netbeheerder Liander en de gemeente Amstelveen werken samen aan het versterken van het elektriciteitsnet. De snelle groei van bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen maakt het noodzakelijk de capaciteit te vergroten om storingen te voorkomen. 

Wethouder Gordon ondertekende met de medewerkers van Liander een intentieovereenkomst voor een slimme aanpak. Dit houdt in dat er in de voorbereiding nauw wordt samengewerkt. Dit levert voordelen op in de uitvoering, waardoor een hele buurt in één keer kan worden aangepakt met zo min mogelijk vertraging en overlast. Voor Amstelveen in zijn geheel komt het neer op bijna een verdubbeling van het aantal elektriciteitshuisjes.

Floor Gordon (D66), wethouder Duurzaamheid: 'Onze klimaatambities zijn groot en daarom willen wij vooruitkijken. De vraag naar stroom groeit fors, bijvoorbeeld door de toename van het aantal zonnepanelen. Uitbreiding van het elektriciteitsnet is daarom een must. Het is een flinke puzzel om plaats te maken voor het dubbele aantal transformatorhuisjes in de wijk. Samen met Liander bekijken we wat er in welke wijk nodig is en wat er kan qua ruimte. Zo werken we aan een toekomstbestendige oplossing voor onze inwoners en bedrijven.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Floor Gordon wethouder Duurzaamheid, Tim Hoekzema en relatiemanager Bert Ross (beide van Liander) voor het monumentale transformatorhuisje Kruitmolen 10 met de ondertekende Intentieovereenkomst tot samenwerking LaagSpannings- MiddenSpannings netten tussen de gemeente Amstelveen en Liander op 29 september 2023

Keuzes maken en vooruitkijken. Bert Ross relatiemanager publieke sector van netbeheerder Liander: 'Voor ons als netbeheerder is het heel prettig als een gemeente in een vroeg stadium bij ons aanklopt. Dat heeft Amstelveen gedaan, zodat wij een goede planning kunnen maken voor de komende jaren en de buurtaanpak zorgvuldig kunnen uitvoeren. We kijken nu in welke buurten we moeten starten, vanuit de technische noodzaak. Het streven is om maar één keer in een buurt aan de slag te gaan om het elektriciteitsnet uit te breiden, in plaats van een aantal keren. Zo beperken we de overlast en weten bewoners waar zij aan toe zijn.'

1 op de 3 straten open. Netbeheerder Liander is in de hele provincie Noord-Holland volop bezig met de verbouwing van het elektriciteitsnet naar het net van de toekomst. Tijdens deze transitie moet het energienet op de schop; naar verwachting moet 1 op de 3 straten open. Liander plaatst duizenden nieuwe transformatorhuisjes en legt meer dan 2.000 kilometer extra kabel in Noord-Holland. Dat brengt de komende jaren onherroepelijk ongemak met zich mee. 

Met transmissienetbeheerder TenneT en Netbeheerder Liander werken we aan de volgende activiteiten:

1. Het huidige 150 kiloVolt (kV) station Amstelveen (locatie Langs de Akker) is verouderd en moet op korte termijn vervangen worden. Daarbij moet het station ook uitgebreid worden om de energietransitie en de groei van de stad te kunnen faciliteren. De huidige locatie is daarvoor echter te klein. De uitbreiding moet om technische en financiële redenen vlakbij de huidige locatie komen.

2. In Amstelveen-Zuid komt een nieuw 150kV station met de bijbehorende 20kV kabelverbinding om (nieuwe) wijken en bedrijven aan te kunnen sluiten.

3. De aanleg van verschillende kabeltracés om de twee 150kV stations op elkaar aan te sluiten.

4. De vervanging en uitbreiding van onderstation Bolwerk (gelegen tussen A9 en KLM-hoofdkantoor).

5. Het plaatsen van ongeveer 175 extra elektriciteitshuisjes of middenspanningsruimtes voor 2050. Momenteel kent Amstelveen ruim 250 elektriciteitshuisjes.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.