Bijgewerkt: 22 juni 2021

Netbeheerder Stedin wil verduurzamen en dat kost veel geld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
13-01-2021

Netbeheerder Stedin, die onder meer in Amsterdam-Amstelland verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit en gas, vraagt geld aan haar aandeelhouders om aan de duurzaamheidsambities te kunnen voldoen. De 44 aandeelhoudende gemeenten, waaronder Amstelveen, moeten binnenkort beslissen of zij een eerste bijdrage willen leveren van € 200 miljoen voor 2021.

Voor Amstelveen, die 1,5% aandelen Stedin bezit, gaat het in eerste instantie om een bijdrage van € 3 miljoen voor 2021. Voor de jaren hierna heeft Stedin in totaal nog zo’n € 800 miljoen nodig. Sinds vorig voorjaar zijn gemeenten en Stedin hierover in gesprek. De besluitvorming is meerdere keren uitgesteld, omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de voorwaarden. De gemeenten willen zeggenschap over bedragen die zij investeren. Stedin levert namelijk aan 99 gemeenten. Dit kan betekenen dat het geld dat de 44 deelnemende gemeenten betalen, wordt geïnvesteerd in de overige 47 gemeenten.

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën


'Als we meebetalen moet Amstelveen er wel iets aan hebben, er moet iets tegenover staan. Het moet iets opleveren voor onze lokale duurzaamheidsambities. We willen niet alleen een melkkoe zijn, maar ook iets te vertellen hebben. Wij moeten ons goed afvragen of de investering in Stedin het ons waard is of dat we beter in eigen duurzaamheidsprojecten kunnen investeren. Als de netbeheerder met een sterk verhaal komt, dan gaan we kijken of we een voorstel aan de gemeenteraad gaan voorleggen. € 3 miljoen is veel geld, helemaal in deze tijd' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën.

Energietransitie van nationaal belang. Als een gemeente een zonnepark aanlegt, moet zij gebruikmaken van het netwerk van een netbeheerder. Hetzelfde geldt voor de aanleg van een lokaal laadpalennetwerk of wijken die van het gas af gaan. Tot 2030 verwacht Stedin € 1 miljard aan financiering nodig te hebben. De netbeheerder is hiervoor ook in gesprek met het Rijk. De energietransitie is namelijk van nationaal belang. Netbeheerders zoals Stedin zijn doelbewust in publieke handen gebleven om de energielevering te kunnen garanderen.

Besluitvorming. Veel gemeenten hebben door de coronacrisis en de toenemende kosten binnen de jeugdzorg geen miljoenen op de plank liggen. Zij willen dan ook duidelijke voorwaarden, voordat zij een besluit nemen. De verwachting is dat Stedin tijdens de aandeelhoudersvergadering in januari 2021 met concrete informatie komt.

Stedin is een regionale Nederlandse netbeheerder die voornamelijk in de Randstad opereert. Stedin is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar circa 2 miljoen huishoudens en industriële klanten. Stedin heeft in totaal bijna 4 miljoen aansluitingen. Behalve drie van de vier grote steden Den Haag, Utrecht en Rotterdam valt ook de Rotterdamse Haven onder het gebied van de netbeheerder en de volledige provincie Utrecht en in Amstelland, Kennemerland, Noordoost-Friesland en Weert. Op 1 februari 2017 stoot Eneco het netbedrijf Stedin daadwerkelijk af. Stedin heeft een omzet van ongeveer 1 miljard euro, waardoor een kleiner en kwetsbaarder Eneco achterblijft met gascentrales, windparken en duurzame projecten. De Stedin Groep bestaat uit Stedin Netbeheer en het niet-gereguleerde infrabedrijf Joulz. In 2018 nam VolkerWessels Joulz Energy Solutions (JES) over. JES ontwerpt, bouwt en onderhoud complexe infrastructuur en installaties voor midden- en hoogspanning. Het had een jaaromzet van circa 60 miljoen euro en er werken 160 mensen. De gereguleerde activiteiten van Joulz blijven bij Stedin.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.