Bijgewerkt: 25 juni 2022

Neusspray te gebruiken voor de bestrijding van coronabesmetting

Nieuws -> Informatief

Bron: CEBINA GmbH
17-04-2021

In de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus is een groot aantal farmaceutische bedrijven op zoek naar nieuwe benaderingen om de pandemie te bestrijden. Naast vaccins zijn intensieve onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen over de hele wereld gericht op het vinden van nieuwe anti-COVID-therapieën, waarbij bestaande productportfolio's opnieuw worden geëvalueerd met het oog op het hergebruik van geneesmiddelen die antivirale eigenschappen hebben – meldt biotechbedrijf CEBINA GmbH.

Met dit doel voor ogen werken URSAPHARM Arzneimittel GmbH, gevestigd in Saarbrücken, en het in Wenen gevestigde biotechbedrijf CEBINA GmbH (Central European Biotech Incubator and Accelerator) samen om het antihistaminicum azelastine hydrochloride te hergebruiken als een potentieel anti-SARS-CoV-2-geneesmiddel. Azelastine wordt al vele jaren met succes gebruikt in de anti-allergische therapie.Uitgaande van een nieuwe computationele voorspellingsmethode voor de herbestemming van geneesmiddelen, ontwikkeld en uitgevoerd door Prof. Dr. Robert Konrat (Universiteit van Wenen), heeft CEBINA in samenwerking met Prof. Dr. Ferenc Jakab (Nationaal Laboratorium voor Virologie, Szentágothai-Research-Center, Universiteit van Pécs, Hongarije) reeds goedgekeurde werkzame stoffen geselecteerd voor experimentele tests.

Deze samenwerking heeft geleid tot de identificatie van azelastine als een krachtige antivirale verbinding die doeltreffend is tegen SARS-CoV-2, een bevinding die inmiddels door verschillende onafhankelijke onderzoeksgroepen is bevestigd. De krachtige anti-SARS-CoV-2 activiteit van azelastine werd aangetoond in een gereconstrueerd menselijk neusweefselmodel en was duidelijk bij een lagere dosis dan aanwezig in commercieel beschikbare neussprays.

Op 16 februari 2021 is een klinische studie gestart om na te gaan of het gebruik van een neusspraypreparaat dat azelastine bevat, een vermindering van de virale belasting in de neusholte kan bewerkstelligen. Het doel van de studie is aan te tonen of het anti-allergische geneesmiddel Pollival® Neusspray, of een verdunde versie, een vermindering van de virale belasting kan bereiken, waardoor de overdracht wordt verminderd en het verloop van de ziekte positief wordt beïnvloed.

Indien positieve resultaten van de lopende klinische studies worden aangetoond, geloven URSAPHARM Arzneimittel GmbH en CEBINA GmbH dat dit een belangrijke nieuwe aanpak zal zijn om de virale verspreiding te controleren en de huidige pandemie in te dammen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.