Bijgewerkt: 24 februari 2024

New Cool Collective, jazz naar poldermodel in P60

Nieuws -> P60

Bron: P60
01-02-2012

Het collectief rondom oprichter Benjamin Herman gooide sinds de oprichting in 1994 vakkundig alle heilige jazzhuisjes in. Niet erg, ze waren slechts minderjarig. 2012 staat in het teken van New Cool Collective NCC’s achttienjarige bestaan. Poppodium P60 heeft de grote eer om één van de verjaardagsfuiven op vrijdag 10 februari 2012 te mogen hosten.

NCC Amstelveen
(Foto Frans Hanswijk - 2010)

NCC Bigband in 2010


Ze trakteerden onlangs op een cadeau uit eigen zak, in de vorm van het zesde album (met de toepasselijke naam) Eightteen. De nieuwe plaat past naadloos in de traditie van het crossover-ensemble. Een warme, ambachtelijke mix van ska, soul, afrobeat en latin, overgoten met het welbekende jazz-sausje kenmerkt de verzameling originele compostities op de meest recente CD. De enige ‘cover’ is de Jamaicaans aandoende rocksteady-adaptatie van Chopin’s Marche Funèbre. Catchy, doch enigszins morbide. De speelse paradox is NCC ten voeten uit.

De bezetting is uiterst dynamisch en verschilt bij vrijwel ieder project. Maar liefst 22 man mogen zich volwaardig NCC-lid noemen. Echter, ter begeleiding van cabaretier Hans Teeuwen, rapper en Zwols wonderkind Typhoon en opperdiva Trijntje Oosterhuis werd de samenstelling hier en daar aangepast.

De compacte achtkoppige variant, waarmee de Amsterdamse formatie nu toert langs Nederlandse en Britse podia, bestaat naast saxofonist Herman uit gitarist Anton Goudsmid, drummer Joost Kroon, toetsenist en arrangeur Willem Friede, percussionist en mede-oprichter Frankie (Dokkie) Dok, percussionist Jos de Haas, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller.

Nu hun prille meerderjarigheid zo goed als een feit is, kan men vaststellen dat NCC veel meer is dan zomaar een jazzband. NCC is een collectief van klassiek geschoolde jazzmusici, wars van hokjesmentaliteit. Het is een instituut, dat jazz bracht naar jazzhaters en het genre verbreedde voor puristen. Bovenal belichaamt NCC een revolutie, die een ooit zo elitair genre toegankelijk maakte, zonder artistieke compromissen.

NCC is niet meer zo nieuw, maar nog steeds cool. Hoewel het collectief nu eindelijk meerderjarig is, zijn de spreekwoordelijke wilde haren en bijhorende muzikale baldadigheid nog altijd springlevend. Kaarten zijn verkrijgbaar via de P60 website (www.p60.nl ), alle Primera winkels en Ben’s Corner. (Tekst: Terry Ros)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.