Bijgewerkt: 25 mei 2024

Nibud waarschuwt voor verleidelijke flitskredieten

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
22-07-2011

Via internet, of sms snel even een paar honderd euro lenen tegen torenhoge administratiekosten: het Nibud waarschuwde al voor dergelijke flitskredieten in 2007. Ondanks de aanscherping van de kredietverstrekkingsregels in juni 2011, zijn er aanbieders die consumenten weten te verleiden om tegen hoge kosten kleine kredieten af te sluiten. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert consumenten om andere alternatieven goed te overwegen.

Nieuwe regelgeving

Sinds 1 juni 2011 is de regelgeving omtrent flitskredieten aangepast en moeten deze aan dezelfde voorwaarden voldoen als andere kredieten. Alle kosten die verplicht zijn om een lening af te sluiten, moeten in een kostenpercentage worden omgerekend en dit mag niet meer bedragen dan 16% per jaar, de maximumkredietvergoeding.

De verstrekkers van flitskredieten hebben daarom hun aanbod aangepast. Ze vragen nu (extra) geld voor bepaalde diensten, zoals een garantiestelling, een advies over verzekeringen en het snel overboeken van het geld. Daarnaast rekenen ze forse boetes wanneer er te laat wordt terugbetaald, al is het maar 1 dag. Het Nibud vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Op deze manier worden er alsnog hoge bedragen gevraagd voor kortlopende kredieten.

flietscrediet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Flietskrediet is: via internet, of sms snel even een paar honderd euro lenen tegen torenhoge administratiekosten


De AFM (Autoriteit Financiële Markten) zegt over de nieuwe manier van aanbieden: “De AFM raadt consumenten aan goed na te denken, voordat ze een krediet aan gaan. Neem genoeg tijd voordat je een lening kiest. Sluit nooit direct een lening af na het ontvangen van de offerte of aanbieding. De meeste mensen nemen minimaal drie dagen de tijd.”

Roodstand voordeliger

Het Nibud wijst nadrukkelijk op de alternatieven voor flitskredieten. Het instituut ziet onder andere roodstand als een voordeligere optie. €150 rood staan tegen 16% gedurende 21 dagen, kost minder dan € 1,50. Duidelijk minder dan de € 25 die sommige partijen vragen voor een spoedboeking, een garantstelling of iets dergelijks. Ook kan het voordeliger zijn om het geld van een vriend of familielid te lenen, al wijst het Nibud hierbij wel op het maken van goede terugbetaalafspraken.

Verantwoord lenen

Uit onderzoek in december 2010 bleek dat veel leners hun lening als last ervaren. Dit zijn vooral mensen die de voorbereiding niet zo nauw hebben genomen en zich niet goed hebben laten informeren over de rente, aflossing en voorwaarden van de lening. Zij moeten maandelijks meer afbetalen dan zij vooraf hadden gedacht. Nibud roept deze mensen op om de Risicometer Lenen in te vullen, om zo spijt en hoge kosten te voorkomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.