Bijgewerkt: 22 november 2024

Niet zo vaak wordt beveiligingssoftware geïnstalleerd op smartphones

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
21-09-2018

Mobiele telefoongebruikers hebben naar eigen zeggen minder vaak beveiligingssoftware op hun smartphones dan computergebruikers. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel helemaal geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van een vorm van beveiliging. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 (pdf 60 pagina’s) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerende grootschalige bevolkingsenquête, waarin zaken als leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit, het oordeel van de burger over het optreden van de politie en preventiegedrag worden onderzocht. Het veldwerk voor de Veiligheidsmonitor 2017 is uitgevoerd in de periode van 10 augustus tot 30 november onder alle in Nederland wonende personen van 15 jaar en ouder, met uitzondering van de bewoners van inrichtingen en tehuizen. Hierbij werden in totaal ruim 380 duizend steekproefpersonen voor deelname benaderd. Uiteindelijk zijn onderzoeksgegevens verkregen van bijna 150 duizend personen. De respons was dus 39,3 procent. Dit is 0,8 procentpunt hoger dan in 2016 (38,5 procent).



In 2017 gaven negen op de tien computergebruikers aan dat hun computer is voorzien van een vorm van beveiligingssoftware, zoals een antivirusprogramma of een firewall. Bij de smartphonegebruikers is dat iets meer dan de helft (52 procent). Bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde telefoongebruikers zegt helemaal geen beveiligingssoftware op het apparaat te hebben. Van de computergebruikers geeft 4 procent aan dat er op de machine geen beveiligingssoftware draait.

Kwart weet niet of mobiel beveiligd is
Van de personen met een mobiele telefoon zei in 2017 bijna een kwart (24 procent) niet te weten of het apparaat is voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware. Van de personen met een computer gaf 7 procent aan dit eigenlijk niet te weten. 12- tot 25-jarigen en personen van 65 jaar en ouder wisten het vaakst niet of hun computer en/of mobiele telefoon is voorzien van een beveiliging.

Vrouwen weten minder vaak of apparaat is beveiligd
Het verschil in uitkomsten tussen ondervraagde mannen en vrouwen is aanzienlijk. 31 procent van de vrouwen wist niet of de mobiele telefoon over beveiligingssoftware beschikt. Voor mannen lag dit percentage lager, 17 procent. Overigens is niet bekend of degenen die niet op de hoogte zijn van de beveiligingsstatus van hun mobiele telefoon, inderdaad geen beveiligingssoftware op hun toestel hebben. Ze hebben die in ieder geval niet zelf geïnstalleerd.

Vaker standaard beveiligingssoftware op mobiel
Gebruikers van mobiele telefoons leunen meer dan computergebruikers op beveiligingssoftware die is meegeleverd met het besturingssysteem. Het merendeel van de computergebruikers (54 procent) zei in 2017 dat de beveiligingssoftware zelf of door iemand anders was geïnstalleerd. Bij de ondervraagde smartphonegebruikers was dat minder (20 procent). De meeste gebruikers (32 procent) meldden dat de enige aanwezige beveiligingssoftware onderdeel was van het meegeleverde besturingssysteem.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt geen enkele concrete maatregel over hoe u een smartphone op de meest eenvoudige manier kunt beveiligen, daarom hierbij een paar tips:

Update uw mobiele telefoonbesturingssysteem
OS = Operating System = iOS van Apple, Android OS van Google.
Deze worden vaak vrijgegeven om de veiligheid en prestaties te verbeteren. Een groot probleem met de Android OS-updates is, dat de gebruikers volkomen afhankelijk zijn van de fabrikant van hun telefoon die de updates vrijgeeft. Sommige telefoons moeten langer wachten op updates dan de andere. Soms worden Android updates nooit uitgebracht op bepaalde merken telefoons met de bedoeling dat de gebruikers een nieuwe model smartphone kopen, waar wel de nieuwe OS is al geïnstalleerd. De fabrieken in China moeten natuurlijk draaien en dit probleem is al een paar keer in het EU Parlament besproken, maar zonder resultaat.

Bescherm uw smartphone met een wachtwoord
Dit lijkt misschien heel eenvoudig, maar een verrassend hoog percentage mensen beschermt hun smartphones niet met een wachtwoord.

Niet jailbreaken!
iOS jailbreaking is een privilege-escalatie om de softwarebeperkingen die Apple oplegt aan iOS op te heffen. Dit gebeurt meestal met behulp van een reeks kernelpatches (de kern van een besturingssysteem).De verleiding voor iPhone-gebruikers om hun telefoon 'jailbreaken' zodat ze andere app stores kunnen gebruiken dan de officiële Apple App Store is vaak sterk aanwezig, maar het is echt een risico voor de veiligheid van uw telefoon.

Rooten Android OS
Het jailbreken (rooten) van uw Android-toestel is een manier om de levensduur te verlengen en het op één lijn te houden met de nieuwste smartphones en tablets op het gebied van prestaties; vandaar dat u geen honderden euro's hoeft te betalen om elke paar maanden de coolste nieuwe smartphone of tablet op de markt te kopen. Met een rooted phone kunt u uw apps draaien die toegang tot bepaalde systeeminstellingen vereisen, maar ook flash aangepaste ROM's op uw telefoon die allerlei extra functies toevoegen. Of u nu een Android-telefoon root of een iPhone jailbreakt, u verwijdert de beperkingen die de fabrikant of mobiele drager op het apparaat dat u bezit, heeft aangebracht. Het jailbreaken of rooten van mobiele telefoons is in sommige landen illegaal.

Wees bewust van de risico's van openbare Wi-Fi en Bluetooth gebruik
Het is altijd verleidelijk om verbinding te maken met een openbare Wi-Fi connectie wanneer deze beschikbaar is, maar openbare Wi-Fi netwerken kunnen het voor een aanvaller makkelijk maken om het dataverkeer dat u over het ongecodeerde netwerk verzendt te onderscheppen.

Bluetooth
Wees ook voorzichtig met het gebruik van Bluetooth op uw telefoon. Niet alleen verkort het de batterijlevensduur, maar het kan ook een andere manier bieden voor aanvallers om uw smartphone in te breken. Zet hem uit als u hem niet gebruikt.
Lees ook: Zo beveilig je Android! en Verbeter de beveiliging van je iPhone en iPad in 10 stappen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.